Universiteit van Utrecht

Persbericht van Het Utrechts Onderwijs Offensief

16 juni 2004

'Van stellingen naar concrete projecten'

Utrechts Onderwijs Offensief presenteert gezamenlijke onderwijsprojecten

Het Utrechts Onderwijs Offensief presenteert maandag 21 juni zes onderwijsprojecten, waarin diverse partners in de gemeente Utrecht de handen ineen slaan om het onderwijs te verbeteren. Met deze projecten geeft het Utrechts Onderwijs Offensief concrete invulling aan de stellingen die op 31 oktober op de dom gespijkerd zijn in navolging van de hervormingsstellingen van Maarten Luther in 1517. De zes gepresenteerde projecten maken deel uit van in totaal circa 25 projecten.

Het Utrechts onderwijs is sterk in beweging, tal van initiatieven zijn of worden ontplooid om het onderwijs te verbeteren en meer te laten aansluiten op de maatschappelijke behoeften. Het Utrechts Onderwijs Offensief wil deze initiatieven stimuleren en in gezamenlijke projecten verbeteringen realiseren. Zo werken de Hogeschool Domstad en de havo- en vwo-school UniC aan een gezamenlijk onderkomen in Utrecht. Het ROC Utrecht en de gemeente Utrecht spannen zich, in het project 'Do-IT', in voor uitgevallen probleemjongeren, om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. En technisch onderwijs wordt onder andere gestimuleerd in het project 'Techniek in Context'.

Het Utrechts Onderwijs Offensief is een samenwerkingsverband van het Utrechtse onderwijsveld, de gemeente Utrecht en de Kamer van Koophandel. Het heeft tot doel om door gezamenlijke projecten tot verbeteringen te komen van het onderwijs in Utrecht. Het gaat hierbij om verbeteringen in het onderwijs zelf, tussen de verschillende onderwijssoorten, als in de relatie tot de samenleving. Al deze projecten vinden plaats onder het motto "Er uit halen wat er in zit".

Het onderwijs in de stad Utrecht is met 120.000 scholieren, leerlingen en studenten en circa 15.000 werknemers het fundament van de kenniseconomie van de stad en regio. Om "er uit te halen wat er in zit" zet het Utrechts Onderwijs Offensief zich in voor de beste ontplooiingskansen voor jonge mensen, stimulans voor leraren en docenten om een uitdagend lesklimaat te bieden, meerwaarde door samenwerking tussen organisaties en sterkere interactie tussen onderwijs en samenleving.