Gemeente Amsterdam

Handhavingsacties in Dam-, Oude Doelen- en Oude Hoogstraat, en Korte Niezel

17 juni 2004 - Stadsdeel Centrum

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam-Centrum wil de veiligheid en leefbaarheid in het wallengebied vergroten. De kwaliteit van het gebied dreigt ondergesneeuwd te raken door ongewenste ontwikkelingen. Daarom gaat het stadsdeelbestuur optreden tegen bijvoorbeeld schreeuwerige reclameborden, open puien waar goederen uit verkocht worden, en de slechte staat van panden. Binnenkort zal in een aantal straten worden begonnen met het controleren van vergunningen en wordt gekeken of één en ander in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving. In de week van 21 juni wordt begonnen met de actie in de Damstraat, de Oude Doelenstraat, de Oude Hoogstraat en de Korte Niezel.

Deze actie is onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak van het wallengebied. Coördinerend wethouder Els Iping: ` Door het intensieve gebruik is er een enorme druk op dit gebied waardoor de kwaliteit, maar ook functies in de buurt, verloren dreigen te gaan. Het Dagelijks Bestuur vindt het belangrijk dat de wallen weer een prettig en mooi gebied worden. Daarom geven we hier de komende jaren prioriteit aan. We hopen snel resultaten te kunnen laten zien.'

Inspecteurs zullen letten op het naleven van de eisen van welstand (reclame aan de gevel, open puien), vergunningen voor loketverkoop, exploitatievergunning- en bestemmingsplanvoorschriften, eisen van het Bouwbesluit en Milieuwetgeving, papieren van werknemers, naleving van Drank- en Horecawet, Tabaks- en Warenwet. Bij het constateren van strafbare feiten, zal worden opgetreden. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden om het wonen boven bedrijven mogelijk te maken. Bij deze acties werken verschillende instanties samen: de Reinigingspolitie en inspecteurs van Bouw- en woningtoezicht van het stadsdeel, de Voedsel- en Warenautoriteit (Keuringsdienst van Waren), de Arbeidsinspectie, de Buurtregisseur en de Vreemdelingenpolitie. De ondernemers zijn op de hoogte gesteld van deze acties.

© Gemeente Amsterdam