Vlaamse overheid

Straks Staatsblad op uw televisie?

Patricia Ceysens, Vlaams minister van E-Government, en Vincent Van Quickenborne, federaal Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, willen samen bekijken hoe ze het Staatsblad beschikbaar kunnen maken op de nieuwe interactieve digitale televisie. Daarmee reageren ze op de uitspraak van het Arbitragehof dat te weinig burgers toegang hebben tot de elektronische versie van het Staatsblad.

Interactieve Digitale Televisie

"E-Gov is er voor elke burger. En die moet uiteraard het Staatsblad, dat enkel nog elektronisch verschijnt, kunnen raadplegen," zegt Patricia Ceysens. "Reeds 63% van alle Belgen (InSites 2003) heeft een PC, en 80% daarvan beschikt over een internetaansluiting. Maar 98% van de huisgezinnen heeft een televisietoestel. Binnenkort wordt de interactieve digitale televisie beschikbaar in de meeste huiskamers. Daar brengen we 'E-Gov@iDTV op zodat je vanuit je luie stoel naar je gemeente of de Vlaamse overheid kan surfen, de uurroosters van De Lijn consulteren, de Vlaamse Infolijn contacteren of een job zoeken via de VDAB. Drie van die toepassingen zijn trouwens al klaar en worden momenteel getest," legt Ceysens uit.

Praktisch

De e-Government toepassingen voor het Digitaal TV Platform worden allemaal op een uniforme manier gebouwd, en maken gebruik van een eGov-Gateway (een eGovernment Poort), die ervoor zorgt dat overheidsinformatie in een standaard formaat worden aangeleverd bij de Set Top Box. Dit laat ons toe om de dure en tijdrovende omzetting van informatie geschikt voor een Web Browser (internet) naar informatie aangepast voor het Digitaal TV platform grotendeels over te slaan.

"Ik wil nu samen met Vincent Van Quickenborne bespreken hoe we de Vlaming ook toegang tot het Staatsblad kunnen geven vanuit zijn woonkamer en daarmee kunnen we al aan heel wat kritiek van het Arbitragehof tegemoet komen," besluit Ceysens.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39
gsm 0476 45.34.01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be


---