Politie Friesland

Politieberichten van 20/06 13.00 uur t/m 21/06 07.00 uur

Fryslân 21-06-2004 - Voor verdere informatie kunt u tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Noordwolde: aanrijding met letsel, getuigenoproep
Zaterdag omstreeks 16.25 uur vond op de Elsweg een ongeval plaats waarbij een 18-jarige bestuurder van een personenauto uit Noordwolde ernstig gewond raakte. De man reed in noordelijke richting de bebouwde kom van Noordwolde binnen. Toen zag hij een groene tractor met gele kipper uit een uitrit ter hoogte van de camping komen. Volgens de man sloeg de tractor linksaf maar draaide zover door dat hij op de linkerweghelft terechtkwam. De automobilist week uit naar links, omdat rechts naast de weg een sloot was. Hij botste op een boom. De brandweer sneed het dak van de auto en de bestuurder is overgebracht naar het ziekenhuis. De groene tractor is doorgereden. Een onderzoek naar de identiteit van de bestuurder van de tractor en het voertuig heeft helaas nog niets opgeleverd. De politie verzoek getuigen van dit voorval zich te melden. Dat kan op het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 8844 (lokaal tarief).

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een woning aan de Begoniastraat. Er werd audio- en videoapparatuur gestolen. De bewoner, een 79-jarige man, had in zijn slaap niet gemerkt. Hij deed aangifte.

Sneek: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 14.10 uur vond op de Oppenhuizerweg en aanrijding plaats tussen een personenauto en een motorfiets. Een 47-jarige man uit Oudega (Wym) reed met zijn auto op de Oppenhuizerweg en wilde links afslaan naar de Maria Louisestraat. Doordat de brug (Oppenhuizerweg, Jousterkade) openstond, stond het verkeer op de Oppenhuizerweg. De motorrijder, een 46-jarige man uit Winkel, reed links om de stilstaande auto's heen op de andere rijbaan. Dit kon omdat er geen tegemoetkomend verkeer aankwam door de geopende brug. De motorrijder zag niet dat de auto afsloeg en boste tegen linkerzijkant van de auto. Hij kwam hierdoor enkele meters verder op het trottoir terecht en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Grou: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 14.45 uur vond op de Oedsmawei een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 34-jariuge vrouw uit Groningen reed vanaf de Biensma over de brug richting de minirotonde. Ter hoogte van de kruising bij het voormalige Heinekenpand remde de vrouw af voor een auto van echts. Een achter haar rijdende 28-jarige automobilist uit Leeuwarden zag dit te laat en probeerde door te remmen de aanrijding te voorkomen, helaas zonder resultaat. De vrouw uit Groningen raakte onwel. Zij is met haar dochter, een 7-jarig meisje die aan de nek had, overgebracht naar het MCL-zuid in Leeuwarden.

Drachten: inbraak woning
Tussen zaterdag 12w.00 uur en zon dag 12.00 uur is ingebroken in een woning aan de Langewyk. Men kwam binnen door een zijraam te vernielen. De gehele woning werd doorzocht. Het is nog niet bekend wat er weg is. Er moet nog aangifte gedaan worden.|

Appelscha: inbraak horecagelegenheid
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een
horecagelegenheid aan de Alkenhaer. Men kwam binnen door een raam open te wrikken. Er werden flessen sterke drank meegenomen. Een 55-jarige man uit Appelscha deed aangifte.

Harlingen: benzinediefstallen
Zondag omstreeks 21.50 uur werd ontdekt dat er benzine was gestolen uit meerdere personenautos op de parkeerplaats langs de Westerzeedijk. In zeker vier gevallen werd een gat in de onderzijde van de brandstoftank geboord. Hoeveel er precies weg is, is niet bekend. Eén eigenaar heeft zich reeds gemeld; de overigen, waarschijnlijk toeristen, nog niet.

Harlingen: inbreker op heterdaad aangehouden
Maandag omstreeks 00.20 uur is een 24-jarige Harlinger op heterdaad aangehouden bij een inbraak in een benzinestation aan de Almenumerweg. De inbreker was binnengekomen na het inslaan van een ruit van de voordeur. Hierdoor ging het alarm af. De verdachte werd ter plaatse aangehouden door medewerkers van de Koninklijke Marechaussee. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Namens het bedrijf deed een 47-jarige man uit Harlingen aangifte.

Terwispel/Broek: inbraken benzinestations
Maandag omstreeks 03.05 uur is ingebroken in een benzinestation aan de Rijksweg A7 onder Terwispel. Men kwam binnen door een ruit in te slaan. Hierdoor ging het alarm af. Toen de politie ter plaatse kwam waren de daders al gevlogen. Een onderzoek met een politiehond leidde ook niet naar verdachten. Voor zover bekend is er niets gestolen. Omstreeks 04.25 uur kwam een alarmmelding binnen van een inbraak in een benzinestation aan de Rijksweg A7 ter hoogte van Broek. Hier was de toegangsdeur er volledig uitgeramd. Sigaretten en frisdrank wordt vermist. Bij de komst van de politie waren de daders al verdwenen. Ook hier werd een groot onderzoek in gesteld met onder andere een politiehond. Dat heeft nog niet geleid tot verdachten. Namens het bedrijf deed een 54-jarige man uit Scharsterbrug aangifte.

Franeker: vernieling van autos
In de nacht van zaterdag op zondag zijn in de omgeving van de Taede Zijlstrastraat zeker vier autos vernield. Het ging om spiegels en antennes. Eén eigenaar, een 73-jarige bewoner van deze straat, heeft al aangifte gedaan. Zaterdagavond was een feest van de buurtvereniging op het grasveld aan de Zijlstrastraat. De politie stelt een nader onderzoek in.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders zijn routinematig betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens plaats en tijd van de controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden): Zondag 19.30 uur, Seewei in Moddergat, 24-jarige bestuurder van een bromfiets uit Nes (Dong), 530 ug/l, 5 uren;
Maandag 00.00 uur, Rijksweg A7 onder Joure, 38-jarige man uit Hoogezand, 935 ug/l, 12 uren, rijbewijs ingevorderd;
Maandag 01.05 uur, Steven Huygenstraat in Sint Annaparochie, 58-jarige man uit Westhoek, 320 ug/l, 2 uren;
Maandag 00.20 uur, Koekoeksleane in Berlikum, 26-jarige man uit Beetgum, 485 ug/l, 5 uren, daar de verdachte zich heftig verzette tegen zijn aanhouding wordt ook daar proces-verbaal voor opgemaakt; Maandag 01.25 uur, Rottumerweg in Heerenveen, 48-jarige bestuurder van een bestelauto uit Rottum, 495 ug/l, 6 uren;
Maandag 05.55 uur, Rijksstraatweg in Noardburgum, 45-jarige man uit Veenwouden, 640 ug/l, 7 uren, rijbewijs ingevorderd, verdachte was met zijn personenauto in de sloot gereden en was er zelf uitgekomen. Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen de verdachten proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed van alcohol.