Ingezonden persbericht


De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) is opgericht in 1986 en bestaat nu achttien jaar. Voor het bestuur van de SMVP, onder leiding van voorzitter mr. Pieter van Vollenhoven, is het bereiken van de volwassen leeftijd aanleiding het functioneren van de stichting ter discussie te stellen. Wat is de toegevoegde waarde van de SMVP aan de maatschappelijke discussie over verbetering van de veiligheid(szorg) in de afgelopen achttien jaar? De keerzijde van deze vraag komt uiteraard ook aan bod. Waar heeft de stichting de boot gemist?

Over deze en soortelijke vragen heeft een projectgroep onder leiding van de voorzitter van de stichting zich gebogen. Het resultaat van de werkzaamheden van de projectgroep zijn gepubliceerd onder de titel Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) 18 jaar (1986 - 2004). Een verantwoording.

De publicatie behandelt de werkzaamheden van de SMVP aan de hand van de volgende thema's:

- sociale zelfredzaamheid van burgers,
- maatschappelijk functioneren van de politie,
- (integraal) veiligheidsbeleid,
- veiligheid en economie,
- fraude en corruptie,
- varia,
- en structurele activiteiten (Leerstoel Politiestudies en Veiligheidsvraagstukken, Publicatieprijs SMVP).

Duidelijk is dat de stichting zich met een groot aantal veiligheidsvraagstukken heeft beziggehouden. Steeds stond de maatschappelijke betekenis van deze vraagstukken centraal. De stichting zoekt vooral haar kracht op het raakvlak van maatschappij en politie. De stichting benadert vraagstukken op het gebied van veiligheid altijd uit verschillende perspectieven. Dat kenmerkt de brugfunctie die de SMVP ambieert. Zij biedt een platform aan (ook grote) spelers op het terrein van veiligheid en bewaakt daarbij het perspectief van burgers. Uiteraard blijft de stichting zich bekommeren over de wijze waarop burgers en bedrijfsleven uiting kunnen geven aan hun verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid. Het bevorderen van maatschappelijke discussies over veiligheid blijft een kerntaak van de stichting, waarbij zij onveranderd de leuze 'Samen werken aan veiligheid' blijft hanteren.

Het rapport is voor 11,50 Euro (exclusief BTW en verzendkosten) bij het bureau van de stichting verkrijgbaar. Tot zover deze korte update van onze werkzaamheden. Mocht u de ontwikkelingen van de SMVP niet meer per e-mail ontvangen, stuurt u deze e-mail dan terug en u wordt verwijderd uit ons e-mailbestand.

Met vriendelijke groet, namens Lodewijk Gunther Moor, Roy Johannink

Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie
Postbus 239
3300 AE Dordrecht
Tel. 078-6144362
Fax 078-6313580
E-mail: smvp@smvp.nl
Website: www.smvp.nl