FNV
FNV Berichtenservice

Indiase strijder tegen kinderarbeid mishandeld

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal heeft een protestbrief gestuurd naar de premier van India, nadat Kailash Satyarthi, leider van de Global March Against Child Labour, was aangevallen door eigenaren van een circus in de Indiase staat Uttar Pradesh. Satyarthi was naar het circus gekomen om Nepalese kindarbeiders uit het circus te redden. Districtsambtenaren boden Satyarthi weinig hulp, volgens de Global March "speelden ze onder één hoedje met de circuseigenaar om Kailiash' actie te ondermijnen". Satyarthi is, ondanks zijn slechte fysieke conditie, in hongerstaking gegaan.

Satyarthi was met een groep ouders, supporters van de Global March Against Child Labour en vertegenwoordigers van de districtsoverheid naar het 'Great Roman Circus' gekomen. Eigenaren van het circus vielen Kailash Satyarthi en zijn collega's aan met messen, ijzeren staven en pistolen. Een van de eigenaren beloofde Satyarthi te "elimineren". Satyarthi werd gered door zijn collega's en naar het ziekenhuis gebracht met ernstig hoofdletsel en een gebroken been. Ook zijn zoon en een buitenlandse fotojournalist liepen verwondingen op.

Satyarthi had actie ondernomen na klachten van 11 ouders over kinderarbeid bij het circus. Hij had de districtsoverheid hierover benaderd, die met tegenzin meewerkte aan het bezoek aan het circus. Volgens de Global March wilde de districtsoverheid Satyarthi's actie ondermijnen en heeft ze weing ondernomen om hem te helpen.

De kindarbeiders die Satyarthi wilde redden zitten nog steeds vast in het circus. Satyarthi is vrijdag 18 juni in hongerstaking gegaan. Hij eist onder meer de onmiddellijke vrijlating van de kinderen en een onderzoek naar kinderarbeid in alle circussen in India.

Kailash Satyarthi is voorzitter van de Global March Against Child Labour, een wereldwijd netwerk van organisaties die zich inzetten voor de afschaffing van kinderarbeid. De FNV ondersteunt de 'Global March'. Satyarthi wordt wereldwijd gerespecteerd voor zijn onvermoeibare strijd tegen kinderarbeid. Hij leidde in mei jl. nog het eerste Kinderwereldcongres Italië.

21 juni 2004