VVD



21 jun 2004 - Reactie compromis Europese Grondwet: 'Het glas is half vol'

VVD-Europa-woordvoerder Hans van Baalen vindt het compromis over de Europese Grondwet een bescheiden stap voortuit ten opzichte van het Verdrag van Nice, dat in december 2000 werd gesloten.

Van Baalen is bijzonder blij dat het veto op de meerjarenbegroting gehandhaafd blijft en in de toekomst alleen wordt opgegeven wanneer Nederland minder aan de EU afdraagt. Nederland betaalt nu per hoofd van de bevolking meer dan welk andere EU-land ook. Dat valt niet te verdedigen. Hiermee is aan de belangrijkste eis van de VVD tegemoetgekomen.

De versterking van het Stabiliteitspact is ten dele geslaagd. Er is een verklaring aangenomen, waarin klip en klaar wordt vastgelegd dat het Stabiliteitspact geen vrijblijvende zaak is, maar de lidstaten daadwerkelijk bindt. Ten tijde van economische voorspoed moeten de begrotingstekorten sneller worden weggewerkt. De Europse Commissie krijgt een sterkere positie bij het uitdelen van waarschuwingen en bij de vaststelling dat landen in gebreke blijven, maar er komt geen grotere rol voor de onafhankelijke rechter.

Tot 2014 krijgt iedere lidstaat een stemhebbende Eurocommissaris. Daarna wordt overgegaan op een kleinere Commissie, waarbij grotere en kleinere lidstaten op basis van gelijkheid rouleren. De VVD had liever gezien dat er in 2014 het functioneren van de Commissie van 25 zou worden geëvalueerd (zogenaamd "rendez-vous"), zonder op de uitkomsten hiervan en mogelijke oplossingen vooruit te lopen. Het Europees Parlement krijgt een sterkere positie bij het aanstellen van de voorzitter van de Europese Commissie.

De VVD ziet het als grote winst dat de parlementen van de lidstaten kunnen beslissen of een probleem in Brussel of in de lidstaten moet worden aangepakt (zgn. subsidiariteitstoets).

Hiermee is het glas half vol. Dat laatste is mede te danken aan een vasthoudende Tweede Kamer, die VVD-moties over het financiële veto, de aanscherping van het Stabiliteitspact en de Europese Commissie aannam, en aan de Nederlandse regering, waarbij de VVD-fractie staatssecretaris Atzo Nicolaï van Europese Zaken en minister Gerrit Zalm van Financiën nadrukkelijk wil noemen. Van Baalen vindt het niet verantwoord om langer te letterknechten. Het Nederlandse EU-voorzitterschap moet op 1 juli a.s. aan de slag om de echte grensoverschrijdende problemen van Europa aan te pakken, zoals terrorisme en criminaliteit, een haperende economie en een stagnerende arbeidsmarkt.

De VVD betreurt het dat de regeringsleiders er in Brussel niet in zijn geslaagd om een voorzitter van de Europese Commissie voor te dragen. Het is aan het Nederlandse voorzitterschap om een krachtige Commissievoorzitter te vinden, die een grote rol zal spelen bij het slagvaardig optreden van de Europese Unie.