VVD



21 jun 2004 - VVD wil Zuid Afrika actief betrekken bij Nederlandse Taalunie

De VVD wil dat Zuid Afrika actief wordt betrokken bij de Nederlandse Taalunie. Dit voorstel deed VVD-Tweede-Kamerlid Zsolt Szabo vandaag tijdens de openbare vergadering van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie in Den Haag en heeft daar tevens vragen over gesteld aan de minister van Onderwijs. Momenteel werken Nederland, Vlaanderen en Suriname samen op het gebied van taal onderwijs en letteren.

Het Afrikaans, waarbij de meeste woorden van het Nederlands stammen, is een van de twee officiële talen van de Republiek van Zuid Afrika en de moedertaal van ongeveer 4 miljoen Zuid Afrikanen. Tevens wordt de taal nog door bevolkingsgroepen in Namibië en het oosten van Zimbabwe gesproken. Het Afrikaans behoort tot de West-Germaanse taalgroep en is midden van de 17e eeuw uit het Nederlands ontstaan. ,,Tijdens een recent bezoek aan Zuid Afrika heb ik gemerkt dat de Zuid Afrikaners veel interesse hebben in de Nederlandse taal, cultuur en literatuur. Het zou toch buitengewoon jammer zijn om geen gebruik te maken van deze rijke verwantschap'', meent Szabo.

Ook voor Nederlanders kan kennis van het Afrikaans interessant zijn. De totstandkoming van het Nederlands tot Afrikaans is tevens een cultuurhistorische ontwikkeling die hoort bij onze geschiedenis. In 2003 is reeds een poging gedaan om de samenwerking op te starten maar dat was blijkbaar niet voldoende. Momenteel wacht de Taalunie op een formeel verzoek vanuit Zuid Afrika. ,,Je kunt wachten totdat je een ons weegt maar naar onze mening zijn er meerdere wegen die naar Zuid Afrika leiden. De mensen die ik in Kaapstad en Johannesburg heb gesproken waren allen enthousiast. Bureaucratische of politieke overwegingen kunnen geen reden zijn om de unieke band tussen onze talen te laten verslonzen'', concludeert Szabo.