FNV Bouw

datum: 21-06-2004

---

Achterban FNV Bouw massaal tegen kabinetsplan vroegpensioen

De uitslag van het FNV-referendum maakt overduidelijk dat de leden van FNV Bouw de FNV-onderhandelaars steunen. Maar liefst 47.150 leden van FNV Bouw brachten hun stem uit. Dat is 32 procent. Van hen stemde 98,92 procent tegen het eindbod van het kabinet (46.640 stemmers) en iets meer dan 1 procent (510 stemmers) vóór. Er werden bij FNV Bouw 182 ongeldige stemmen uitgebracht. In totaal hebben 391.756 leden van de FNV gestemd, bijna twee keer zoveel als bij het referendum over het Najaarsakkoord. Het kabinet kreeg nauwelijks steun: 97 procent steunt de FNV-opstelling en slechts 3 procent verklaart zich tegen.

Voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw roemt de 'fantastisch hoge opkomst': "Die weerspiegelt de grote waarde die onze leden hechten aan vroegpensioen." Van Haaster vindt dat de politieke partijen dit moeten oppakken: "Dit is een duidelijk signaal. De wetgeving die de regering voorbereidt, moet worden afgewezen." Ter vergelijking: bij het Najaarsakkoord brachten ruim 20.000 leden van FNV Bouw hun stem uit: 10.380 stemden toen vóór het akkoord en 10.419 tegen. Daarmee had FNV Bouw een kleine meerderheid tegen het akoord, waarmee de achterban van de FNV als geheel instemde.

FNV Bouw is niet verrast door de uitslag. Die is logisch, want in de bouw beginnen mensen op jonge leeftijd en verrichten ze zware arbeid. Dus is prepensioen geen overbodige luxe, maar bittere noodzaak. De bond staat op het standpunt dat 40 jaar werken in de bouw meer dan genoeg is. Het moet mogelijk zijn in de bouw met 60 jaar te stoppen.

De opstelling van bouwwerkgevers vindt FNV Bouw onbegrijpelijk en dom. Een verslechtering van het vroegpensioen is mede hun verantwoordelijkheid. Zij steunen immers de voorstellen van het kabinet. Als geen ander moeten zij weten dat bouwvakkers die op hun 60e al op hun tandvlees lopen, niet fluitend tot hun 65e doorkunnen. Het risico dat ze voortijdig afvloeien naar WW of WAO is levensgroot aanwezig; werkgevers krijgen daar vervolgens de rekening voor. Als werkgevers dan toch moeten meebetalen, zou het ze sieren als ze dat doen voor een sociaal verantwoorde regeling. De houding van bouwwerkgevers is bovendien onbegrijpelijk, omdat zij zo lijken af te stevenen op een conflict met hun eigen mensen. De verslechtering van het prepensioen komt immers bovenop de reeks verslechteringen die werkgevers in de CAO willen doorvoeren; zoals afschaffing van de reisurenregeling, een forse verhoging van de premie ouderdomspensioen, het verlagen van het salaris bij ziekte en het uitkleden van overwerk- en onregelmatigheidstoeslag door aantasting van de arbeidsduur- en arbeidstijdregelingen. Deze verslechteringen leiden tot een flinke inkomensachteruitgang.

Deze week beraadt FNV Bouw zich over eventuele aanvullende voorstellen in de onderhandelingen over de nieuwe bouw-CAO.

Meer over de uitslag van het raadgevend referendum van de FNV leest u op http://www.fnv.nl/levensloop

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden
Fax: (0348) 423 610