Gemeente Katwijk

Bouwvergunning nodig voor wijzigen van kozijnen!


Katwijk, 21 juni 2004

Op 1 januari 2003 is het Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken in werking getreden. Daarin is aangegeven in welke gevallen er voor het veranderen van een kozijn of kozijninvulling, een bouwvergunning nodig is. In die specifieke gevallen is er altijd een bouwvergunning nodig terwijl deze gevallen vóór 1 januari 2003 nog wel eens vergunningvrij waren. De bouwregels zijn dus op het punt van het veranderen van een kozijn of kozijninvulling, strenger geworden!

Wanneer moet u een bouwvergunning aanvragen?

1. Volgens het Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken, heeft u voor het veranderen van een kozijn of kozijninvulling aan de voorgevel van een bestaande woning of bestaand woongebouw, altijd een bouwvergunning nodig.
2. Bovendien heeft u altijd een bouwvergunning nodig voor het veranderen van een kozijn of kozijninvulling in de zijgevel van een bestaande woning of bestaand woongebouw die naar de openbare weg of het openbaar groen is gekeerd.

3. Ook moet u een bouwvergunning aanvragen als u de kozijnen of kozijninvulling van een bestaande woning of bestaand woongebouw of bijgebouw verandert en de bestaande gevelopening wijzigt.

De gemeente controleert!
Onlangs hebben de bouwinspecteurs in de gemeente Katwijk een aantal kozijnwijzigingen geconstateerd waarvoor geen bouwvergunning was aangevraagd terwijl er wél een bouwvergunning voor nodig was. Daarom willen we u nog een keer heel nadrukkelijk op de strengere wetgeving wijzen die geldt voor het veranderen van een kozijn of kozijninvulling. Sinds 13 februari 2004 hanteert de gemeente Katwijk het "Handhavingsbeleidsplan bouwregelgeving". Dit beleidsplan is tot stand gekomen op advies van het ministerie van VROM. Tegen een illegale wijziging van een kozijn of kozijninvulling zal de gemeente Katwijk dus optreden!

Hoe kunt u meer te weten komen over deze bouwvergunning? Hoe kunt u zeker weten dat u voor het wijzigen van een kozijn of kozijninvulling een bouwvergunning nodig heeft? En hoe komt u aan het aanvraagformulier voor een bouwvergunning? Het antwoord op deze vragen is:

* Kom tijdig, (ruim voordat u het kozijn of de kozijninvulling gaat wijzigen) langs bij de balie van de afdeling Bouwen, in het gemeentehuis. Bij deze balie kunt u een aanvraagformulier voor een bouwvergunning afhalen. En u kunt bij deze balie terecht met uw bouwplannen, uw vragen over de bouwregels en de procedure die uw bouwaanvraag moet doorlopen.

Overigens willen we u er nu alvast op wijzen dat de gemeente de bouwvergunning niet verleent als de aanvraag niet voldoet aan redelijke eisen van welstand. De balie van de afdeling Bouwen is dagelijks geopend van 8.00 uur tot 12.30 uur en op donderdag ook van 13.30 uur tot 19.00 uur.