Gemeente Someren


Sporten voor mensen met een functiebeperking
Op 21 juni 2003 heeft het Platform WVG Asten/Someren een sportdag Sporten kan iedereen georganiseerd. Tijdens deze dag konden inwoners van Someren, Asten en omstreken kennis maken met de gehandicaptensport. Door verschillende sporters werden demonstraties gegevens en werden wedstrijden gespeeld. Tijdens deze dag kwamen onder andere aan bod: rolstoelhockey, rolstoelbasketbal, zitvolleybal, rolstoeltennis. De organisatie van deze dag heeft veel goede reacties gekregen.

Naar aanleiding van deze reacties heeft het Platform WVG het initiatief genomen om wekelijks een sportavond te organiseren. Op die avond komen verschillende sporten aan bod, welke je kunt doen wanneer je een functiebeperking hebt. Het doel van de sportavond is het kennismaken met de verschillende sporten en daarnaast leer je tijdens het sporten hoe met je rolstoel om te gaan.

Elke donderdag wordt er van 19.00-21.00 uur (met uitzondering van de schoolvakanties) gesport in de sporthal van het Varendonck-college aan de Beatrixlaan in Asten. In overleg met de contactpersoon Huub Knubben, kan ook bekeken worden om een gedeelte van deze avond mee te doen.

Een groep enthousiaste sporters is vorig jaar begonnen met deze sportavond. Er is nog ruimte voor meer deelnemers. U bent van harte welkom om mee te komen sporten. Aan de sportavond zijn geen kosten verbonden. Wel moet u zelf voor uw vervoer naar Asten zorgen. Voor vragen kunt u contact opnemen met Huub Knubben van het Platform WVG Asten/Someren, Hemel 47 in Asten, tel. 0493-695500. Entreetarieven milieustraat
Het verwerken van afval kost geld. Steeds vaker horen wij de vraag waarom we in Someren meer betalen dan op diverse andere milieustraten in de regio of waarom het tarief verdubbelt na vier bezoeken in een jaar. We geven u graag wat meer inzicht in de achtergrond en de opbouw van de kosten van de verwerking van uw afval. Want in werkelijkheid zijn de kosten voor de afvalverwerking van de mileustraat veel hoger dan dat u als entreebedrag betaalt.

Afval zet u in de groene of grijze bak op straat en de containers worden geleegd. Via de afvalstoffenheffing betaalt u daarvoor. Heeft u afval dat of te groot of te zwaar is voor de container, dan kunt u het naar de milieustraat brengen. Daar aangekomen, betaalt u een bedrag om uw afval kwijt te kunnen. Via de afvalstoffenheffing betaalt elk huishouden ook mee aan het instandhouden van de milieustraat. Dit gaat om een bijdrage van ongeveer 30,--. Uit onderzoek via de milieustraatpasjes blijkt, dat een kleine helft van onze inwoners niet op de milieustraat komt. Zij betalen er evenwel wel aan mee. Vanuit het motto "de vervuiler betaalt", vindt de gemeente Someren het redelijk dat regelmatige gebruikers van de milieustraat meer betalen en de niet- of weinig-gebruikers minder.

Daarnaast wordt het ook redelijk geacht, dat de prijs die iedereen betaalt voor het legen van de afvalcontainer in redelijke verhouding staat tot de prijs voor het wegbrengen van het afval. Wanneer u bijvoorbeeld grof huishoudelijk afval naar de milieustraat brengt, betaalt u voor 1 m³ of 2 m³ 8,--. De vergelijkbare kosten voor het ledigen van afvalcontainers bedragen voor ± 1 m³ (± 4 x 240 l. container) ± 31,50 en voor 2 m³ het dubbele.

De kosten van het verwerken van groenafval vanaf de milieustraat zijn ± 88,-- per 1000 kg. Bij de milieustraat moet voor een aanhanger groenafval (tot max. 2 m³) 8,-- worden betaald. Op een aanhanger zit gauw een 200 kg. Afhankelijk van het materiaal kan dit gewicht oplopen tot maximaal ± 2000 kg. De verwerkingskosten van het groen zijn dus minimaal 17,50 per aanhanger en kunnen oplopen tot maximaal 176,--.

Uit dit voorbeeld blijkt, dat de entreetarieven op de milieustraat aanzienlijk minder zijn dan de kosten. Over alle milieustraten in de regio bekeken, blijken de inkomsten slechts 17% van alle uitgaven te bedragen.

Someren streeft, samen met Asten, naar een rechtvaardiger tarief die meer richting de kosten gaat. Daarom is naast een wat hoger basistarief, gekozen voor verdubbeling van het tarief voor degenen die gemiddeld meer dan ééns per kwartaal op de milieustraat komen. De tarieven zullen de komende jaren, naar verwachting, verder toenemen.