GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 2 juni 2004 11:14
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks daagt Rutte uit: neem zelf arbo-loze werkplek

( 2 juni 2004)

Staatssecretaris Rutte wil snijden in de arbo-regels voor werknemers. Ineke van Gent wil de staatssecretaris uitdagen: Mark Rutte verlaat zijn zonnige, representatieve en comfortabel ingerichte staatssecretaris-kamer op het ministerie van SZW. Hij verhuist naar een arbo-loze werkplek in de kelder van het ministerie van Sociale Zaken. Hij gaat daar zonder daglicht werken. Hij krijgt een gammele keukenstoel, een wiebelende tafel, een flikkerende tl-bak en een oude typemachine. Dat kan namelijk ook gewone werknemers overkomen als Rutte zijn zin krijgt.

De Uitdaging gaat in bij aanvang van de zomer op 21 juni, en houdt net voor kerst op, op 21 december. Als hij na dat half jaar nog altijd de joligste staatssecretaris van het kabinet is, dan is GroenLinks bereid om zijn wetsvoorstellen over de arbo-wet in behandeling te nemen. Het geeft immers geen pas om dit soort vergaande voorstellen vanuit een ivoren toren te doen.

Arboregels, best belangrijk
Ineke van Gent vindt rigoreus snijden in de Arbeidsomstandighedenwet geen verstandige weg. De arboregels beschermen werknemers tegen een ongezonde en onveilige werkplek. Dubbelingen en tegenstrijdigheden kunnen eventueel worden geschrapt, maar we moeten niet het kind met het badwater weggooien.

Daarom stelt GroenLinks ook voor om staatssecretaris Rutte het nut en de noodzaak van de arbo-regels aan den lijve te laten ervaren. Want een arbo-loze werkplek maakt meer kapot dan je lief is.

Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -