Gemeente Woudenberg


2004-049 Verkeerssituatie De Poort wordt geëvalueerd

WOUDENBERG, 9 juni 2004
De gemeente Woudenberg en de provincie Utrecht evalueren van 21 juni tot en met 2 juli 2004 de huidige vorm van het kruispunt De Poort. In 2000 heeft de provincie vanwege de onveilige situatie op de drukke kruising van de Maarsbergseweg, de Geeresteinselaan en de beide winkelstraten een traverse (oversteekplaats) en een rotonde aangelegd. Deze nieuwe situatie wordt eind juni geëvalueerd.

Tot 2000 was De Poort een onveilig kruispunt. Daarom heeft de provincie een plan gemaakt om het kruispunt veiliger te maken. De provincie koos daarbij voor een nieuwe rotonde ten zuiden van het oorspronkelijke kruispunt en voor de aanleg van een oversteekplaats voor fietsers. Bij de planning bleek, dat het nog niet mogelijk was om de rotonde in zijn geheel aan te leggen. De vierde poot van de rotonde via t Schilt zou pas later kunnen worden aangelegd. Om het centrum toch goed te kunnen ontsluiten, mochten automobilisten van de oversteek (voor fietsers) gebruik maken. Nu de rotonde helemaal gereed is, gaan de provincie en de gemeente, zoals was aangekondigd, bekijken of het gebruik van de oversteekplaats alsnog voor fietsers moet worden veranderd. Met andere woorden: de gemeente wil graag weten wat het effect is, als het kruispunt wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Hoe verloopt de evaluatie?
Het kruispunt De Poort wordt gedurende twee weken afgezet voor gemotoriseerd verkeer. Als de voorbereidingen volgens schema verlopen, gebeurt dat in week 26 en 27 (van 21 juni tot en met 2 juli 2004). De eerste evaluatieweek blijven de verkeerslichten wel in gebruik, de tweede evaluatieweek niet. In beide weken worden op één dag (waarschijnlijk de dinsdag) twee verkeersmetingen uitgevoerd: tijdens de ochtendspits (07.00-10.00 uur) en tijdens de avondspits (15.00-18.00 uur). Tijdens deze tellingen wordt met name gekeken wat de wachttijd voor fietsers is.

Wat gebeurt er met de resultaten?
De resultaten worden betrokken bij de afweging van de gemeente Woudenberg om het kruispunt De Poort wel of niet blijvend af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Daarover gaat de gemeente ook in gesprek met belangenorganisaties.
Laatst gewijzigd op 09/06/2004