Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 11/06/2004


---

Conferentie over betekenis en invloed van WWII:
Verhalen rond de Tweede Wereldoorlog

Aan de vooravond van de zestigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog organiseert de Netherlands American Studies Association (NASA) van 21 tot en met 23 juni haar jaarlijkse, interdisciplinaire Amerikanistiek-conferentie op de Vrije Universiteit in Amsterdam, onder de noemer "The Stories of World War II".

Is er een Amerikaanse (of internationale) consensus is over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog? Weten we, zo"n zestig jaar na het einde van deze oorlog, wat de belangrijkste oorzaken en feiten zijn, of zijn we nog steeds bezig die oorlog te herinterpreteren of toe te eigenen? Wordt onze kijk op de Amerikaanse betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld gekleurd door recente, historische ontwikkelingen in het voormalig Joegoslavië of in Irak?

Key-note speakers:

* Keith D. Dickson komt vertellen over "The making of World War II for dummies". Dickinson is auteur van onder andere "Civil War for Dummies" en "World War II for Dummies", uit de bekende serie, en is hoogleraar militaire geschiedenis aan de National Defense University in Virginia.

* James Deutsch van het Smithsonian Institution in Washington DC vertelt over de manier waarop de Amerikanen de herinnering aan WWII levend houden. Deutsch was verantwoordelijk voor de programmering van de reünie van Tweede Wereldoorlog veteranen tijdens het Memorial Day weekend afgelopen week, toen het monument voor de Amerikaanse slachtoffers uit die oorlog werd onthuld door president Bush.

* John Dower, hoogleraar Japanse geschiedenis aan het Massachusetts Institute of Technology, spreekt over "Cultures of War: Pearl Harbor, Hiroshima and 9/11". Hij schreef een aantal boeken over Japan en de Tweede Wereldoorlog, waaronder "Embracing Defeat: Japan in the Wake of World War II" waarvoor hij de Pulitzer Prize en de National Book Award in 2000 won. Hij schrijft geregeld opiniestukken over de politieke situatie in Irak, voor onder andere de New York Times.

Daarnaast buigen wetenschappers uit Amerika, Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Israël, Koeweit en Nederland zich over uiteenlopende aspecten van de Tweede Wereldoorlog. Aparte sessies zijn ingeruimd over autobiografieën, Canada, films, geloof, de Holocaust, musea, populaire cultuur, poëzie, racisme en romans. Een greep uit het programma:
* De Tweede Wereldoorlog in de bioscoop. Hoe realistisch is de indrukwekkende Omaha Beach-scène in Steven Spielberg´s "Saving Private Ryan"?

* De Tweede Wereldoorlog in poëzie en literatuur. Op welke manier heeft de Tweede Wereldoorlog het werk van de Amerikaanse schrijfster Sylvia Plath beïnvloed?

* De Tweede Wereldoorlog in geschiedenis en cultuur. Hoe heeft de oorlog zijn weg gevonden in de Joods-Amerikaanse humor?
* Canadese herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Was het - al dan niet tijdelijke - verblijf van de Canadese bevrijders in Nederland een feest en een zegen of had hun aanwezigheid ook schaduwkanten?