Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
IZ. 2004/1863
datum
15-06-2004

onderwerp
Landbouw- en Visserijraad Luxemburg, 21 juni 2004 - Geannoteerde agenda
TRC 2004/4510

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 21 juni aanstaande vindt in Luxemburg een vergadering plaats van de landbouw- en visserijministers uit de lidstaten van de Europese Unie. Hierbij informeer ik u over de agenda van deze Raad. Het is mogelijk dat nog punten worden toegevoegd aan de agenda of dat bepaalde onderwerpen worden afgevoerd of worden uitgesteld tot in de volgende vergadering.

datum
15-06-2004

kenmerk
IZ. 2004/1863

bijlage

Op het gebied van visserij streeft het voorzitterschap naar een politiek akkoord over de visserij-inspanning in de wateren ten westen van het Verenigd Koninkrijk, de 'Westelijke wateren'. Dit ter uitvoering van de in de Raad van november 2003 aangenomen verordening over het beheer van de visserij-inspanning in deze wateren. Verder zullen de Raad ontwerpconclusies worden voorgelegd met betrekking tot de bevordering van milieuvriendelijke visserijmethoden. Een Mededeling van Commissie en Raad en Europees Parlement ter zake vormt de basis hiervoor. Ten slotte zal de Raad van gedachten wisselen over een Commissievoorstel voor de oprichting van de oprichting van een Communautair Bureau voor visserijcontrole.
Wat landbouw betreft zal de Raad in een openbaar debat spreken over het langverwachte Europees Actieplan voor biologische levensmiddelen en biologische landbouw, dat de Commissie naar verwachting op 16 juni zal presenteren. Verder zal de Raad van gedachten wisselen over het verslag van de Commissie inzake de werking van de etiketteringregeling voor rundvlees en rundvleesproducten. Een belangrijk discussiepunt hierbij is de vraag of marktdeelnemers de mogelijkheid geboden moet worden om de nationale oorsprongsaanduiding te vervangen door een EU-oorsprongsaanduiding. Voorts zal de Duitse landbouwminister in de Raad de aandacht vragen voor het stimuleren van het gebruik en de ontwikkeling van hernieuwbare grondstoffen.
Op internationaal vlak zal de Commissie de Raad op de hoogte brengen van de stand van zaken in de onderhandelingen tussen de EU en de Russische Republiek over veterinaire aangelegenheden, en de Russische eis van één uniform EU-certificaat in het bijzonder. Ook zal de Commissie de Raad informeren over haar huidige positie in de lopende onderhandelingen in het kader van de Doha Ontwikkelingsronde en de onderhandelingen met de landen van de Mercosur over een vrijhandelsovereenkomst.

1. Goedkeuring van de voorlopige agenda
Goedkeuring van de A-punten
Op dit moment is nog niet bekend of, en zo ja welke voorstellen op het gebied van landbouw en visserij als A-punt ter goedkeuring aan de Raad zullen worden voorgelegd.
Milieuvriendelijke visserijmethoden
(Raadsconclusies)
Het voorzitterschap zal aan de Raad ontwerpconclusies met betrekking tot de bevordering van milieuvriendelijke visserijmethoden voorleggen. Deze conclusies zijn gebaseerd op de inhoud van een Mededeling van Commissie en Raad en Europees Parlement over milieuvriendelijke visserij. In de conclusies wordt met name bij de uitwerking van de technische maatregelen een meer gedecentraliseerde aanpak in het visserijbeheer voorgesteld. Ook wordt voorgesteld de bestaande technische maatregelen in het licht van vereenvoudiging regelgeving te herzien. Tevens wordt de Commissie gevraagd het gebruik van en onderzoek naar economische of andere prikkels voor een meer duurzaam visserijgedrag te stimuleren.
De ontwerp-conclusies passen in onze visie op het toekomstig visserijbeleid en hebben mijn steun.
Visserij-inspanning Westelijke wateren
(Politiek akkoord)
Tijdens de Raad van november 2003 is een verordening aangenomen over het beheer van de visserij-inspanning in de wateren ten westen van het Verenigd Koninkrijk. Deze verordening was noodzakelijk om in verband met het aflopen van overgangsbepalingen uit de Toetredingsakte van Spanje en Portugal een onverantwoorde toename van de visserij-inspanning te voorkomen. In het ter tafel liggende voorstel wordt een verdere uitwerking gegeven aan de destijds aangenomen verordening. Per visserijzone en per visserijtak wordt voor elke lidstaat een gemiddelde jaarlijkse visserij-inspanning vastgelegd.
De voor Nederland toegekende visserij-inspanning komt overeen met de voor de Nederlandse vloot gevraagde hoeveelheid. Met het ter tafel liggende voorstel kan ik instemmen. Hiermee wordt de visserij-inspanning in de betrokken wateren begrensd. Oprichting Communautair Bureau voor visserijcontrole (Gedachtewisseling)
In het kader van de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) heeft de Europese Commissie besloten tot een haalbaarheidsonderzoek naar het opzetten van een gezamenlijke inspectiestructuur.

De Europese Raad van 16 december vorig jaar heeft bij de besluitvorming over de verdeling van agentschappen de Europese Commissie verzocht op korte termijn een voorstel met betrekking tot de oprichting van een Communautair Bureau voor visserijcontrole in te dienen. Dit Bureau zal in Spanje worden gevestigd.
In de komende Raad zal een eerste gedachtewisseling plaatsvinden over het recent ingediende voorstel. In het Commissievoorstel krijgt het Bureau onder meer tot taak de lidstaten bijstand te verlenen bij de inspectie en controle op de naleving van internationale verbintenissen van de Gemeenschap. Ook wordt het Bureau belast met de organisatie van de operationele coördinatie van de nationale controle- en inspectiemiddelen ten behoeve van een gezamenlijke inzet van die middelen.
Ik sta positief tegenover initiatieven die leiden tot meer samenwerking en coördinatie van de inspanningen van de lidstaten op het gebied van controle en inspectie. Een gelijkwaardig niveau van controle en inspectie is essentieel voor het draagvlak voor het GVB. Ik zal mij dan ook constructief opstellen bij de beoordeling van het voorstel tot oprichting van een Communautair Bureau voor de visserijcontrole. Een definitief oordeel over het voorstel kan pas gegeven worden wanneer de resultaten van de haalbaarheidstudie bekend zijn. Deze worden over enkele maanden verwacht.
Onderhandelingen tussen de EU en Rusland over veterinaire aangelegenheden
(Stand van zaken)
De Commissie zal de Raad informeren over de stand van zaken in de onderhandelingen tussen de EU en de Russische Republiek over veterinaire aangelegenheden. Rusland sloot 1 juni jl. de facto zijn grenzen voor de invoer van dierlijke producten (inclusief zuivel) uit alle landen van de EU omdat niet aan de Russische eis van één uniform EU-certificaat kon worden voldaan. Rusland lijkt vooralsnog - onder politieke druk vanuit de EU - het gebruik van bestaande bilateraal overeengekomen veterinaire certificaten tot 30 september 2004 te zullen accepteren.
Rusland is voor Nederland op agrarisch gebied een zeer belangrijke handelspartner. Ik zal er bij de Commissie dan ook op aandringen dat ze spoedig met Rusland tot voor beide partijen bevredigende afspraken komt.
Europees Actieplan voor biologische levensmiddelen en biologische landbouw
(Openbaar debat)
De Commissie zal haar langverwachte Europees Actieplan voor biologische levensmiddelen en biologische landbouw presenteren aan de Raad en het Europees Parlement, ervan uitgaande dat op 16 juni aanstaande het College van Commissarissen daarover overeenstemming bereikt. Met het plan beoogt de Commissie een kader te geven voor een verdere ontwikkeling van de biologische landbouw binnen de Europese Unie. Hoewel over de inhoud van het Actieplan nog niets bekend is, is het de verwachting dat het plan nader in zal gaan op onder meer de markt voor biologische producten, de rol van overheidssteun en de normen voor biologische productiewijze. Het voorzitterschap wil van de gelegenheid gebruik maken om in de Raad tijdens een openbaar debat een eerste keer van gedachten te wisselen over de verschillende elementen uit het actieplan.

Ik vind biologische landbouw een belangrijke vorm van duurzame landbouwproductie en ondersteun het initiatief van de Commissie dan ook van harte. Een belangrijk uitgangspunt voor het plan dient mijns inziens te zijn dat het vraaggericht is. Verder ben ik van mening dat in het kader van administratieve lastenverlichting in controles en voorschriften niet alles tot in detail door Brussel geregeld wordt. Ik hecht eraan dat het plan voldoende ruimte laat voor nationale keuzes.

Het Actieplan voor biologische levensmiddelen en biologische landbouw is één van de prioriteiten van mijn voorzitterschap van de Raad voor Landbouw en Visserij. Mijn streven is dan ook om de behandeling van het Actieplan tijdens het voorzitterschap af te ronden met Conclusies van de Raad.
Rundvleesetikettering
(Gedachtewisseling)
De Raad zal van gedachten wisselen over het verslag van de Commissie over de werking van de etiketteringsregeling voor rundvlees en rundvleesproducten. Naar aanleiding van de eerste BSE-crises in 1996 heeft de Raad in 1997 besloten om een regeling voor etikettering in het leven te roepen. Belangrijk onderdeel van deze regeling is de verplichte herkomstaanduiding. Volgens de evaluatie van de Commissie heeft de regeling in grote mate bijgedragen aan het herstel van het consumentenvertrouwen en aan meer transparantie in de rundvleeshandel. Keerzijde van de medaille is echter dat de nationale herkomstaanduiding de handel in rundvlees enigszins heeft genationaliseerd. Tegen deze achtergrond stelt de Commissie voor om marktdeelnemers de mogelijkheid te bieden de nationale oorsprongsaanduiding te vervangen door een EU-oorsprongsaanduiding. Uit besprekingen op ambtelijk niveau is echter gebleken dat onder de lidstaten weinig draagvlak is voor een EU-oorsprongsaanduiding. Ik onderschrijf de conclusie van de Commissie volledig. Ook het idee van een EU-oorsprongsaanduiding kan ik van harte ondersteunen. Bij een Europees voedselveiligheidsbeleid en een Europees beleid ten aanzien van milieu en dierenwelzijn hoort mijns inziens ook minimaal het mogen toepassen van een EU-oorsprongsaanduiding.
Doha Ontwikkelingsronde en de Mercosur-onderhandelingen (Huidige positie)
De Commissie zal de Raad informeren over haar huidige positie in de lopende onderhandelingen in het kader van de Doha Ontwikkelingsronde en de onderhandelingen met de landen van de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) over een vrijhandelsovereenkomst.
Dit mede in het licht van het aanbod dat de EU recentelijk heeft gedaan aan zowel de Mercosurlanden als aan de handelspartners in de WTO (brief Commissarissen Fischler en Lamy).

Hernieuwbare grondstoffen
(verzoek Duitsland)
Minister Künast zal in de Raad aandacht vragen voor het stimuleren van het gebruik en de ontwikkeling van hernieuwbare bronnen. Het gaat hierbij niet alleen om hernieuwbare energie, maar ook het aanwenden van biomassa als ruwe grondstoffen en constructiemateriaal in industriële sectoren als bijvoorbeeld de auto-industrie. Volgens de Duitse minister bieden hernieuwbare bronnen veel kansen, met name ook voor de landbouwsector. De sector heeft volgens haar de potentie om hierin een innovatieve rol te spelen zowel op het gebied van landbouw, als ook plattelands-ontwikkeling en onderzoek. De minister zal in de Raad dan ook pleiten voor de ontwikkeling van een Europees actieplan. Ik heb sympathie voor het idee van de Duitse landbouwminister voor een Europees actieplan. Hernieuwbare grondstoffen bieden inderdaad kansen voor de verdere ontwikkeling van duurzame ketens in de agrofoodsector. Aan de andere kant denk ik ook dat we realistisch moeten zijn en onderkennen dat een actieplan niet zonder meer zaligmakend is. We kunnen als overheid de voorwaarden scheppen om de toepassing van hernieuwbare grondstoffen te stimuleren, maar de vraag naar deze grondstoffen moet uit de markt komen. Mocht er een Europees actieplan komen, dan dient deze wat mij betreft dan ook niet aanbod- maar vraaggericht te zijn.
Diversen

a. Dioxine in haring uit de Baltische zee
(Verzoek Denemarken)
Denemarken zal in de Raad aandacht vragen voor de problematiek omtrent het onderwerp dioxine in Baltische haring.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Landbouw- en Visserijraad Luxemburg, 21 juni 2004 - Geannoteerde agenda (PDF-formaat, 76 kB)


---