Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 16 juni 2004 C058

Dobbelmanarchief geopend voor publiek

Vanaf 21 juni kan iedereen kennis nemen van een belangrijk stuk Nijmeegse geschiedenis. Dan is het archief van de Nijmeegse zeepfabriek Dobbelman in te zien. Het archief werd in 1999 aangeboden door SaraLee/DE aan Het Archief Nijmegen. Sindsdien is het Dobbelmanarchief bewerkt om het toegankelijk te maken voor publiek.

In politiek en economisch opzicht speelde Dobbelman een belangrijke rol. Ook bepaalde de fabriek voor een groot deel het gezicht van de wijk Bottendaal. Dobbelman was in de 19e en 20e eeuw een toonaangevend bedrijf en was als een van de grootste werkgevers van de stad een vooruitstrevende onderneming met wereldwijde connecties.

In 1999, toen het doek viel voor de fabriek in de wijk Bottendaal, besloot de eigenaar SaraLee/DE het historisch bedrijfsarchief van 'De Dobbelman' onder te brengen in Het Archief Nijmegen. In totaal gaat het om 87 meter documenten, variërend van jaarverslagen en financiële stukken tot zeepverpakkingen, reclameaffiches en personeelsfoto's. Daarmee is het een interessante bron voor zeer uiteenlopende doelgroepen zoals voor oud-medewerkers en hun familieleden, bewoners van de wijk Bottendaal, maar ook voor journalisten, wetenschappers en reclamebureaus.

Het is erg waardevol dat toonaangevende Nijmeegse bedrijven archieven overdragen aan het Archief Nijmegen. Specifieke bedrijfsarchieven bieden een bredere kijk op de Nijmeegse geschiedenis. De gemeente Nijmegen hoopt dan ook dat in de toekomst meerdere bedrijven, die in de Nijmeegse geschiedenis een belangrijke rol speelden, hun archieven aanbieden.

Naast het Dobbelmanarchief beheert Het Archief Nijmegen nog honderden andere archieven,en ook kranten, boeken, foto's en ander materiaal over Nijmegen en omgeving. Belangstellenden kunnen deze historische documenten inzien in de studiezaal van het Archief Nijmegen. De openingstijden zijn: dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur.

De plaatsingslijst van het Dobbelmanarchief verschijnt op CD-rom en is te koop bij het Open Huis in de Stadswinkel, Mariënburg 75 in Nijmegen (kosten EUR 8,).

De media zijn van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de officiële presentatie van het Dobbelmanarchief door wethouder Lucassen. Deze vindt plaats op maandag 21 juni aanstaande om 15.00 uur in Het Archief Nijmegen aan de Mariënburg 27 in Nijmegen.


---
Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382

Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen


---

De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht