Algemene Onderwijsbond

Persbericht

Alkmaar, 16 juni 2004

Betreft: Acties n.a.v. Contourennota 'Herziening van het Inburgeringsstelsel'

Geachte mevrouw, mijnheer,

Maandag 21 juni overlegt de Vast Commissie voor Justitie met de Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie over de Contourennota 'Herziening van het Inburgeringstelsel'. In dit debat zullen de contouren worden besproken van de toekomstige wet inburgering in Nederland. Daarbij zullen o.i. ook de consequenties van de plannen van de minister voor de huidige NT2-opleidingen aan de orde moeten komen.

De Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal (NT2) heeft met gemengde gevoelens kennis genomen van de inhoud van de contourennota. Zij is het met een aantal plannen van de regering eens, maar ziet tegelijkertijd ook grote negatieve gevolgen: in de eerste plaats voor de integratie van de inburgeraars zelf, maar eveneens voor het vak NT2 en voor de uitvoerende NT2-docenten.

In bijgaande reactie geeft de Beroepsvereniging haar opvattingen over de nieuwe plannen van de regering weer. De Beroepsvereniging wil deze tekst a.s. maandag aanbieden aan de volksvertegenwoordigers, in het bijzonder aan de voorzitter van de genoemde vaste Tweede-Kamercommissie.

De BVNT2 maakt zich grote zorgen want:
. Twintig jaar opgebouwde expertise dreigt te verdwijnen vanwege de bezuinigingsmaatregelen. . Alle innovatie en alle verbeteringen aan het inburgeringsprogramma van de laatste twee, drie jaar dreigen geheel verloren te gaan. . Er ontbreken kwaliteitscriteria voor het toekomstige aanbod van inburgeringsactiviteiten. Alles moet via de vrije-markt werking goed komen. Wij hebben daar onvoldoende vertrouwen in. De minister heeft geen voorstellen hieromtrent. . De arbeidsrechtelijke consequenties van de ingrepen zijn enorm. Zevenduizend banen bij de ROC's staan op de tocht. . Een vrije markt zonder deugdelijke arbeidsvoorwaarden voor NT2 docenten leidt tot rechts- en inkomensonzekerheid. . Als de overheid deze afbraak van de bestaande voorzieningen wil doorvoeren, kan dat alleen wanneer er overgangsregelingen worden gefinancierd. De overheid heeft ROC's verplicht bepaalde voorzieningen op te bouwen: dat afbreken kost geld.

Docenten NT2 zullen zich op 21 juni verzamelen op het Binnenhof om, voorafgaande aan het overleg in de Tweede Kamer de grote bezorgdheid te uiten en de Kamerleden te laten weten dat er een grote verantwoordelijkheid op hun schouders rust.

Met vriendelijke groet,

Namens de Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal.

Gabrielle Brouwer (Werkgroep Externe Contacten),
Annemieke Zevenhuijzen (lid van het bestuur)
Simon Verhallen (lid van het bestuur)

Bijlagen:

- Contourennota 'Herziening van het inburgeringstelsel': Reactie van de Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal
- folder van de Beroepsvereniging docenten Nederlands als Tweede Taal
- Wat is NT2? (pamflet met beknopte informatie over het Nederlands als Tweede Taal)

---- --