Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit

Openstelling subsidieregeling investeringen in aquacultuur


17 juni 2004 - Van 21 juni tot en met 31 augustus 2004 stelt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een subsidieregeling voor innovatieprojecten in de aquacultuur open om innovatie in de aquacultuur te stimuleren. Voor deze periode stelt de minister een bedrag beschikbaar van drie miljoen euro. Dit bedrag is geheel afkomstig uit het EU-Structuurfonds Financieringsinstrument voor de Oriëntatie van de Visserij (FIOV). Aanvragen kunnen in deze periode worden ingediend bij LASER Dordrecht.

Ondernemers of een samenwerkingsverband van ondernemers, die een bedrijf voeren op het gebied van aquacultuur, kunnen een subsidieaanvraag indienen wanneer hun project van collectief belang is en past binnen één van de volgende categorieën:
* het ontwikkelen van collectieve aquacultuuruitrusting;
* het herstructureren of verbeteren van aquacultuurinstallaties;
* het ontwikkelen en opzetten van vraaggestuurde productieketens voor kweekvis;
* het ontwerpen en toepassen van systemen voor de verbetering van de kwaliteit, de traceerbaarheid en de hygiënische omstandigheden van kweekvis. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moeten de subsidiabele projectkosten minimaal EUR 10.000 bedragen, hiervan moet de aanvrager minimaal 60% zelf financieren en moet minimaal 5% door een ander bestuursorgaan dan de minister van LNV, bijvoorbeeld Provincie of gemeente gefinancierd worden.

Er kan een subsidie van 15% worden verkregen van LNV over de kosten van apparatuur of voorzieningen, de kosten voor aankoop, bouw of modernisering van gebouwen, de loonkosten en kosten voor eigen arbeid, de kosten voor architecten, ingenieurs en overige deskundigen en de kosten voor de accountantsverklaring die u aan het eind van het project moet laten opstellen.

De projecten worden volgens de tenderprocedure beoordeeld. Dit betekent dat de minister de projecten die aan de voorwaarden van de regeling voldoen, rangschikt naar de mate waarin het project innovatief is, economisch en technisch perspectief heeft voor toepassing op praktijkschaal, bijdraagt aan een duurzame aquacultuur en een uitstralingseffect kan hebben voor toepassing door andere bedrijven. Bedrijven met de hoogste rangschikking komen het eerst voor subsidie in aanmerking.

Meer informatie over deze en andere regelingen is te verkrijgen bij Het LNV-Loket, telefoon 0800-22 333 22 of internet, www.minlnv.nl/loket