Ingezonden persbericht


'Meanwhile. on the other side of Europe'

Kaukasusmanifestatie op het Plein (t.o. de ingang van de Tweede Kamer) in Den Haag

maandag 21 juni van 12.00 tot 20.00 uur

Op zondag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Ter gelegenheid van deze dag organiseert het IKV, in samenwerking met Join Media en de UNHCR, een manifestatie op het Plein in Den Haag om aandacht te vragen voor het lot van de vele ontheemden en vluchtelingen in de Kaukasus. U wordt van harte uitgenodigd voor de manifestatie.

De Kaukasus - een kruitvat van sluimerende en soms gewelddadige conflicten aan de randen van Europa - krijgt zeer weinig aandacht in Nederland en Europa. Het lot van de ontheemden en vluchtelingen als gevolg van conflicten in Abchazië, Zuid Ossetië, Tsjetsjenië en Nagorno Karabach is zeer schrijnend en een oplossing lijkt ver weg. Het IKV wil - tezamen met andere organisaties - politiek en burgers in Nederland oproepen om deze regio niet te vergeten en roep u op in grote getale te komen naar de Kaukasusmanifestatie op het Plein.

Het programma start om 12.00 uur op het Plein. Hier is een echte UNHCR-vluchtelingentent ingericht. Middels informatiemateriaal, discussies waar onder andere vluchtelingen uit de Kaukasus aan deelnemen en het vertonen van films, heeft u de kans om meer te weten te komen over het lot van vluchtelingen en ontheemden in deze regio. Tussen 14.00 en 16.00 uur vindt een debat plaats over de vluchtelingenproblematiek in deze regio en de mogelijkheden voor Nederlandse burgers om zich in te zetten voor deze vergeten groep mensen.

Het IKV is sinds vele jaren actief in de zuidelijke Kaukasus. Het ondersteunt niet alleen lokale NGO's in de zuidelijke Kaukasus, maar tracht deze regio ook in Nederland op de agenda te zetten. Zo heeft het IKV met zijn partners in de zuidelijke Kaukasus een programma ontwikkeld genaamd 'Verhalen van Oorlog'. Door middel van dit programma werkten Nederlandse jongeren vrijwillig bij partners in de zuidelijke Kaukasus en zijn hun collega's uit de zuidelijke Kaukasus deze maand te gast in Nederland om 'hun verhaal' te vertellen en aandacht te vragen voor de problematiek in Azerbeidzjan, Armenië en Georgië. Zij zijn actief betrokken bij deze manifestatie.

Kom ook op maandag 21 juni naar het Plein in Den Haag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de IKV projectleider zuidelijke Kaukasus, Jitske Hoogenboom: jhoogenboom@ikv.nl, tel. 070- 350 71 00

---- --

---

'Meanwhile. on the other side of Europe'

Kaukasusmanifestatie op het Plein (t.o. de ingang van de Tweede Kamer) in Den Haag

maandag 21 juni van 12.00 tot 20.00 uur

Programma

12.00 - 20.00: Doorlopende manifestatie
in en rondom de UNHCR-tent met films, informatie en actie over en voor vluchtelingen in de Kaukasus.

14.00 - 16.00: Debat
over vluchtelingenproblematiek in de zuidelijke Kaukasus.

17.00 - 18.00: 1e vertoning documentaire ' Sheltered Life' van Ingrid Bosma en Job Groenewegen (Join Media) over het dagelijks leven van Tsjetsjeense vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in Ingusjetië. De makers van de film zijn aanwezig bij de vertoning.

18.00 - 19.00: 2e vertoning ' Sheltered Life'

Debat

14.00 - 14.05 Wilna van Aartsen (voorzitter)
Opening

14.05 - 14.20: Diederik Kramers, UNHCR
Introductie

14.20 - 14.30: Tamuna Rurua, IKV stagiaire hCa kantoor, Tbilisi, Georgië Tamuna Rurua is een Georgische IDP uit Abchazië. Zij werkt in Georgië aan de beweging 'Refugees for Peace' waarin vluchtelingen en IDPs verenigd hun eigen belangen behartigen.

14.30 - 14.45: Mathijs Euwema, War Child
War Child werkt in Georgië aan psychosociale hulpverlening aan kinderen.

14.45 - 15.00: Jan Halbraken, Stichting Vluchteling Stichting Vluchteling werkt in Azerbaijan aan de verbetering van de drinkwaterkwaliteit en is in Georgië actief in het stimuleren van zelfredzaamheid van ontheemden.

15.00 - 15.15: Mw. Tjon A Ten, PvdA
Mw. Tjon-A-Ten is fractielid in de Tweede Kamer voor de PvdA.

15.15 - 15.30: Dhr. Çörüz, CDA (onder voorbehoud) Dhr. Çörüz is fractielid in de Tweede Kamer voor de CDA

15.30 - 16.00 Vragen en discussie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de IKV projectleider zuidelijke Kaukasus, Jitske Hoogenboom: jhoogenboom@ikv.nl, tel. 070- 350 71 00

---- --