Ingezonden persbericht


SLAU Nieuwsbrief * juni 2004 www.slau.nl

Het Hoge Woord

Het laatste Het Hoge Woord voor de zomer staat geheel in het teken van De Maand van het Spannende Boek. Te gast zijn Ed van Eeden en Elvin Post. Wethouder René Verhulst - zelf ook misdaadschrijver - verzorgt de gesproken column.

Maandag 21 juni, 20.30 uur, Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Toegang gratis

Ed van Eeden (1957) studeerde Nederlands, filosofie en Algemene Literatuurwetenschap. Tijdens zijn studie vervulde hij een vijftigtal verschillende baantjes om in zijn levensonderhoud te voorzien. Sinds 1989 werkt hij als freelance (literair) journalist, publicist en vertaler (o.a. van Amin Maalouf en John Updike). Hij was tevens werkzaam bij Boekblad en is een van de tekstschrijvers van Ook dat nog! (KRO).Onder het pseudoniem Steven Klamm maakte hij een reeks griezelboeken voor kinderen.

In 1999 debuteerde Ed van Eeden als romanschrijver met De vogelspin , een roman met thrillerelementen. Zijn tweede roman, Liefste litteken (2003), gaat over de worstelingen binnen een liefdesrelatie. Van Eeden publiceert ook regelmatig over sport en het schaakspel. In 2000 verscheen de thriller Dossier jeugdbende , zijn eerste politieroman - tevens het eerste deel van de reeks DISTRICT NOORD - welke speelt in Utrecht-Noord, waar Van Eeden zelf ook woont. In 2001 verschenen deel 2 en 3: Dossier gifmoord en Dossier vrouwenhandel , in 2002 deel 4, Zwarte Lotto. De hoofdpersoon van deze reeks is inspecteur Fons Snetlage, die met zijn zogenaamde flexteam ingewikkelde zaken weet op te lossen.

Van Eeden laat zich voor zijn politieromans altijd uitgebreid adviseren door wetenschappers en (ex)functionarissen van de politie. 'Ed van Eeden is de Utrechtse Baantjer' schreef het Utrechts Nieuwsblad. In juni verschijnt Dossier Moord op de Dom. Daarnaast is Ed al ruim 25 jaar actief secretaris en redactielid bij de SLAU.

Elvin Post (1973) werkte na zijn studie lange tijd voor een literair agentschap in New York. Nu is hij freelance journalist, o.a. voor Algemeen Dagblad , en woont hij met zijn Amerikaanse vrouw en dochtertje in Rotterdam. Groene vrijdag is zijn debuutroman, welke erg goed ontvangen werd, in Vrij Nederland kreeg Groene vrijdag maar liefst vier sterren.

In Groene vrijdag is Winston Malone nauwelijks tevreden met zijn werk bij een geldkantoor en nog minder met zijn salaris. Als hij in de problemen komt met de afbetaling van de driezitsbank die hij voor zijn vrouw heeft gekocht, besluit Winston de laatste wijze woorden van zijn overleden vader in de praktijk te brengen. Zo raakt Winston verzeild in netelige situaties en in een louche circuit dat bevolkt wordt door een kleurige cast: een in wapens handelende ijscoman; zijn lijfwacht, een dwerg met een rekenprobleem en een verleden in All Star Wrestling ; een ex-bajesklant met een obsessie voor een gefrustreerde soapster en de echtgenote van de soapster, een puissant rijke aanbidster van Jerry Springer met een groot geloof in relatiebemiddelingsbureaus. En dan is er ook nog twee miljoen dollar waar iedereen recht op meent te hebben...

Groene vrijdag is recentelijk genomineerd voor de Gouden Strop.

***

Op 5 september opent SLAU het culturele seizoen op het Utrecht Uitfeest!

***

Meer informatie over SLAU activiteiten op www.slau.nl, info@slau.nl