AVVV

Cliënten en zorgverleners slaan handen ineen

AVVV en LOC sluiten convenant
Cliënten en zorgverleners slaan handen ineen

De heer P.A.G. Vermijs, directeur van de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC), en mevrouw J.M.M. Willemse, directeur van de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV), ondertekenden afgelopen vrijdag 18 juni 2004 een convenant waarin zij verklaren dat beide organisaties het streven naar verantwoorde zorg delen. Het gaat dan om zorg die 'doeltreffend, doelmatig, afgestemd op de reële behoefte van de patiënt én patiëntgericht is'. Deze gezamenlijke doelstelling heeft geleid tot de wens tot samenwerking op de punten zoals uitgewerkt in het convenant. De werkingssfeer van het convenant richt zich op de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en woon-zorg complexen. Beide partijen verklaren dat zij:


- de ervaringsdeskundigheid van cliënten als wezenlijk onderdeel van de legitimering van zorgverlening erkennen;

- belang hechten aan openbaarheid en transparantie;
- de communicatie tussen cliënten en verpleegkundigen en verzorgenden willen versterken;

- een structurele onderlinge samenwerking willen aangaan.

Gezamenlijke afspraken
Naar aanleiding van deze vier uitgangspunten hebben de AVVV en de LOC een zestal artikelen opgesteld. Het zijn afspraken die gezamenlijk zijn opgesteld over de intenties van beide organisaties op het gebied van:


- het opstellen voor normen voor verantwoorde zorg;
- het achterhalen en benutten van de ervaringsdeskundigheid van cliënten;

- het verspreiden en verwerken van resultaten van kwaliteitstoetsingen;

- het versterken van de communicatie tussen verpleegkundigen en verzorgenden en cliënten;

- uitwisseling van informatie tussen LOC en AVVV;
- opstellen van een gezamenlijk jaarprogramma.

Over de AVVV
De Algemene Vergadering Verpleegkundigen en Verzorgenden is het aanspreekpunt en platform voor de beroepsinhoud van de 400.000 verzorgenden en verpleegkundigen in Nederland. Daarnaast fungeert de AVVV als spreekbuis van de beroepsgroepen. Met 54 aangesloten beroepsorganisaties mag de AVVV zich dé koepel van verzorgenden en verpleegkundigen noemen.Sinds november 2000 is de AVVV de vaste gesprekspartner van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar het de beroepsinhoud van verzorgenden en verpleegkundigen betreft.
Zie ook: www.avvv.nl

Over de LOC
De Landelijke Organisatie Cliëntenraden streeft ernaar dat mensen die afhankelijk zijn van verpleging en verzorging als volwaardige burgers kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving. De LOC bevordert (mede)zeggenschap van cliënten en komt op voor de belangen van de cliënten in de verpleging en verzorging. Mensen die afhankelijk zijn van verpleging en verzorging moeten zelf kunnen bepalen welke zorg zij wensen, hoe zij daarvan gebruikmaken en wanneer. Met 1760 aangesloten cliëntenraden vertegenwoordigt de LOC ongeveer 450.000 zorggebruikers en mag de LOC zich dé koepel van clienten(raden) in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg noemen.
Zie ook: www.loc.nl

Nadere informatie bij:
AVVV, J. van Vuuren, accountmanager cliëntenperspectief, T (030)2919050,j.vuuren@avvv.nl

LOC, Y. van Gilse, adjunct directeur,
T (030) 2314679, y.vangilse@loc.nl

21 jun 04 09:56