European Commission

P/04/79

Brussel, 16 juni 2004

10546/04 (Presse 201)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over stappen in de richting van een moratorium op de doodstraf in Tadzjikistan

De Europese Unie is ingenomen met het politieke besluit tot instelling van een moratorium op de doodstraf, dat president Rakhmonov op 30april2004 tijdens zijn jaarlijkse ontmoeting met het Parlement heeft aangekondigd. Voorts is de Europese Unie verheugd over de goedkeuring, op 2juni2004, van een moratorium op de doodstraf in de Tweede Kamer (Majilisi Namoyandagon), en ziet zij ernaar uit dat dit moratorium spoedig door de Eerste Kamer (Majlisi Oli) wordt goedgekeurd en als wet door de president wordt ondertekend.

De Europese Unie is van oordeel dat de afschaffing van de doodstraf bijdraagt tot een grotere menselijke waardigheid en de geleidelijke ontwikkeling van de mensenrechten. Zij verklaart nogmaals te streven naar de wereldwijde afschaffing van de doodstraf, en beschouwt de instelling van moratoria op executies als een belangrijke stap in de verwezenlijking van dat doel.

De Europese Unie is van mening dat met het besluit van de Tweede Kamer een aanzienlijke bijdrage wordt geleverd tot de bevordering van de mensenrechten in Tadzjikistan. De EU spoort de regering van Tadzjikistan tevens aan om haar waardevolle samenwerking met de OVSE bij de democratische ontwikkeling van het land voort te zetten.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemeni en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosni en Herzegovina, Kroati, Servi en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedoni, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/

E-mail: press.office@consilium.eu.int