Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 21 juni 2004

Reactie Transport en Logistiek Nederland op CDA-rapport Schoon en Bereikbaar

Transport en Logistiek Nederland is ingenomen met het voorstel van het CDA om een fonds te vormen voor de aanleg en onderhoud van wegen. Het voorstel staat in het rapport Schoon en Bereikbaar , dat vandaag door het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wordt gepresenteerd. Het is goed dat het CDA inziet dat er jarenlang te weinig is geïnvesteerd in wegen.

Transport en Logistiek Nederland pleit al geruime tijd voor een dergelijk fonds. Op dit moment gaan alle heffingen die de gezamenlijke verkeersdeelnemers opbrengen naar de algemene middelen. Het gaat om een totaal bedrag van 12 miljard euro aan accijns, BPM, MRB en eurovignetbelasting exclusief BTW. Slechts een klein deel vloeit terug naar de wegen. Door de vorming van een fonds is een zakelijke benadering van de aanpak van files mogelijk op basis van het principe de gebruiker betaalt .

Het bestrijden van de files is essentieel om de Nederlandse economie weer gezond te krijgen en de concurrentiepositie van ons land ten opzichte van de rest van Europa op peil te houden. Investeren in wegen is bovendien niet strijdig met het milieu. Staatssecretaris Van Geel (milieu) is op de goede weg door haast te maken met de stimulering van schone motoren en schone brandstoffen. Minister Peijs van verkeer is eveneens op de goede weg met de aanleg van extra spitstroken. Maar helaas ontbreekt het haar aan middelen om een echte inhaalslag te maken. Sommige wegen zijn in de jaren 60 aangelegd, maar nooit aangepast aan het huidige verkeersaanbod.

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Clarisse Buma, 079-3636115

drs. Clarisse van Haersma Buma

Woordvoerster Transport en Logistiek Nederland

Boris Pasternaklaan 22

2719 DA Zoetermeer (Wijk Rokkeveen)

00.31.79.3636115, 06-51806340


---

DISCLAIMER: