Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 21 juni 2004

Dierenrijk Europa verrast door geboorte zeehond

Op zaterdag 19 juni is een zeehond geboren in Dierenrijk Europa. Een opmerkelijke gebeurtenis omdat de meeste zeehonden in april geboren worden. De komst van het jong was ook voor de verzorgers een verrassing. Aan het uiterlijk van een zeehond is namelijk niet te zien dat het dier zwanger is. De geboorte vond plaats op het vasteland en enkele uren later kon het jonge dier al zwemmen. De eerste twee dagen van het leven van een zeehond zijn erg spannend, want het is namelijk van belang dat het jonge dier begint met zogen. Inmiddels gaat dit erg goed. Het geslacht van het jong is nog niet bekend maar het heeft de naam Bubbels gekregen. Moeder en jong zijn te zien in het themagebied Strand & Zee van Dierenrijk Europa.

Huilers
Tijdens de zoogperiode van vier tot vijf weken is rust erg belangrijk. Als de moeder schrikt vlucht zij snel het water in. Niet alle jongen kunnen hun moeder dan volgen en beginnen vervolgens klaaglijk te huilen. Daarom worden deze jongen vaak 'huilers' genoemd. De moedermelk van zeehonden is bijzonder rijk aan calorieën. Het bestaat voor bijna de helft uit vet. Door deze vette melk krijgen de jonge zeehonden snel een dikke vetlaag die hen beschermt tegen het koude water.

Typische kustbewoners
Zeehonden zijn typische kustbewoners. Ze komen weinig voor op open zee. De gewone zeehond komt langs bijna alle kusten van de noordelijke Atlantische oceaan voor. Ook in de Noordzee is een grote populatie te vinden. Zij leven vooral in het Waddengebied. De zeehonden uit de Waddenzee trekken vooral in de winter de zeegaten uit om te jagen.

Uniek thema Dierenrijk Europa
Dierenrijk Europa is de nieuwste dierentuin van Nederland en heeft een uniek, centraal thema, namelijk 'Europa'. De bezoeker maakt er een wandeling door zeven Europese gebieden en maakt kennis met de bijzondere fauna die dit continent te bieden heeft. In het park woont een groot aantal verschillende Europese diersoorten zoals wolven, bruine beren en zeehonden.

Speelplezier op en rond de Brabantse hoeve
Een Brabantse hoeve is voor de bezoekers het vertrek- en eindpunt van de reis door het themapark. Bij de hoeve kan men heerlijk ontspannen op het terras of binnen genieten van Brabantse gezelligheid en lekkernijen. Voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. Naast de grote, gethematiseerde boerderijspeeltuin, compleet met tractor en diverse speelelementen die lijken op boerderijdieren, is er ook nog een spannende indoorspeeltuin waar de kinderen kunnen spelen als het weer niet mee zit. Daarnaast is er in de stallen een filmzaal. In deze filmzaal worden de hele dag korte, educatieve films gedraaid die helemaal bij het thema van het dierenpark aansluiten.

Voor meer informatie over Dierenrijk Europa kan men bellen met: 0492-668240 of kijken op: www.dierenrijkeuropa.nl.

Noot voor de redactie (