Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NEDERLAND HET MEEST TOLERANTE LAND VAN EUROPA
Belgische Nationaliteit favoriet bij Nederlanders

Hoe denken Europeanen over elkaar? Als Nederlanders moeten kiezen, nemen ze het liefst de Belgische nationaliteit aan (16%). Bovendien genieten Nederlanders het meest van de Franse keuken (36%), lachen ze het hardst om de Britten (52%) en zijn ze het meest gecharmeerd van de Italianen (47%). Zelf worden Nederlanders met 21% verkozen tot het meest tolerante volk van Europa. Dit blijkt uit een onderzoek dat Reader's Digest heeft gehouden onder bijna 4000 Europeanen in 19 landen. Zij beantwoordden 12 vragen met betrekking tot de meest favoriete Europeaan, de leukste Europese stad en de meest favoriete nationaliteit. In Nederland werden de inwoners van Alkmaar en Apeldoorn aan de tand gevoeld.

Leukste en minst leuke
Uit het onderzoek blijkt dat Europeanen dol zijn op Italië, zowel op de mensen als op het land en het eten. Italianen worden door 16% van de Europeanen verkozen tot het leukste volk. Vooral bij de vrouwelijke ondervraagden scoren de Italianen hoog, gevolgd door Spanjaarden (12%) en Fransen (10%). In Nederland komt Spanje op de eerste plaats. Volgens Nederland zijn de Spanjaarden (16%) het leukste volk, gevolgd door de Belgen.
Europa heeft niet zo veel op met de Duitsers, 22% beoordeelt hen als minst leuk. Dat Nederlanders nog steeds een moeilijke relatie hebben met hun oosterburen blijkt uit het feit dat dit percentage in ons land met 33% nog een stuk hoger ligt. Vooral op vrouwen in de leeftijdscategorie 18-35 jaar, maken de Duitsers weinig indruk.

Oosterburen
Duitsers zijn volgens het onderzoek de meest ongemanierde mensen in Europa, 27% van de Europeanen ergert zich aan hun onbeschaamde gedrag. Nederlanders gaan nog een stukje verder; 42% vindt dat de Duitsers zich onfatsoenlijk gedragen. Vooral jongeren en dan in het bijzonder jongere vrouwen hebben een negatievere houding dan de groep 50-plus.
Toch heeft dit volk volgens de ondervraagden ook positieve eigenschappen. Zo beoordeelt 45% de Duitsers als meest efficiënt en hebben ze volgens 21% van de Europeanen en 33% van de Nederlanders het meest bijgedragen aan de wereldgeschiedenis.

Sexy
Ook op het gebied van sex-appeal blijven de Italianen onverslagen. Met 34% van de Europese stemmen en zelfs 47% van de Nederlandse stemmen blijken de Zuid-Europeanen bijzonder populair.
Wederom schroeven de vrouwelijke ondervraagden deze score behoorlijk op. De Belgen kunnen op heel wat minder aandacht rekenen, geen enkele ondervraagde gaf aan onze zuiderburen een sexy volk te vinden.

Humor
Volgens 30% steken de Britten met kop en schouders uit boven de rest als het gaat om de 'meeste humor'. In Nederland worden de Britten zelfs door 52% van de ondervraagden gewaardeerd om hun komisch talent. Op grote afstand volgen de Italianen, Fransen en Spanjaarden.

Eten
Van de Nederlandse ondervraagden vindt 36% dat de Fransen de beste keuken hebben. Europees gezien scoren de Italianen met 40% beter, en behalen de Fransen een score van 23%. Ruim de helft van de jonge Europese vrouwen is het meest enthousiast over de kookkunsten van de Italianen.

Nationaliteit
Als men mochten kiezen, zou 16% van de Europeanen het liefst naar Italië verhuizen, op de voet gevolgd door 15% die naar Spanje zou vertrekken en 11% die zich in Frankrijk zou vestigen. In Nederland wordt Spanje met 23% verkozen tot het favoriete land om te wonen. Ook als men moest veranderen van nationaliteit zou 13% van de Europeanen voor de Italiaanse kiezen met wederom Spanje en Frankrijk op de tweede en derde plaats. Opvallend genoeg gaat de voorkeur van de Nederlandse ondervraagden uit naar de Belgische nationaliteit, 16% zou het liefst als Belg door het leven gaan. Onze zuiderburen zijn daarmee populairder dan de Fransen, Italianen, Spanjaarden en Engelsen. Argumenten die werden genoemd, waren onder andere een vergelijkbare woonomgeving, taal en levensstijl. De Belgen denken er echter anders over en hebben geen aspiraties om Nederlander te worden. Parijs werd ten slotte door een ruime meerderheid (25%) verkozen tot favoriete Europese stad, op enige afstand gevolgd door Londen (13%) en Rome(13%).

Over Reader's Digest
Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 in de Verenigde Staten werd opgericht met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als Reader's Digest, Het Beste voor Nederland'. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met 48 edities in 19 talen en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, video's, special interest bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op de internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

---