Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM

Subsidies en fiscale regelingen leiden tot innovaties

Mix van specifieke subsidies en fiscale regelingen leidt tot succesvolle innovaties

De mix van specifieke subsidie-instrumenten en fiscale regelingen leidt tot succesvolle innovaties. Driekwart van de risicovolle onderzoeksprojecten die het Ministerie van Economische Zaken via het agentschap Senter met specifieke subsidies en advies ondersteunt is succesvol. Ze leiden tot nieuwe kennis en nieuwe producten. Ook een fiscale regeling zoals de WBSO werkt goed; het levert werkgelegenheid en innovaties op.

Nederlandse bedrijven innoveren volop in nationale en internationale projecten en dragen daarmee bij aan de economische ontwikkeling. Alleen al met steun van Senter voerden 14.000 bedrijven in 2003 een innovatief project uit. Dit blijkt uit het jaarverslag 2003 van Senter dat minister Brinkhorst vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Grootste deel van 1,2 miljard gaat naar MKB
In 2003 keerde Senter in totaal 1,2 miljard euro uit aan bedrijven en kennisinstellingen voor projecten rond innovatie, export, milieu en energie, via stimuleringsmaatregelen van verschillende ministeries. De uitvoeringskosten van Senter bedroegen 4,4 procent. Tweederde van de toegekende EUR 1,2 miljard kwam ten goede aan het MKB. Daarnaast blijkt dat vooral jonge bedrijven een impuls via Senter hebben gekregen. Bijna een kwart van de projecten komt van bedrijven die nog geen vijf jaar bestaan. De bedrijven werken op markten die voor Nederland essentieel zijn zoals machine- en apparatenbouw, chemie, voeding, ICT, energievoorziening en zakelijke diensten zoals ingenieursbureau's.

Fiscale regelingen én andere instrumenten
Innovatief Nederland is gebaat bij een mix van generieke fiscale ondersteuning en subsidies die gericht zijn op specifieke thema's of samenwerkingsvormen. Senter voert fiscale regelingen uit zoals de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Energie Investerings Aftrek (EIA). Deze twee regelingen zijn goed voor ruim de helft van het budget van Senter(56 procent). Daarnaast stimuleert Senter innovatie met specifieke regelingen en programma's zoals de Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten en Innovatiegerichte Onderzoekprogramma's o.m.op het gebied van genomics en precisietechnologie. Senter organiseert ook bijna dagelijks netwerkbijeenkomsten waar bedrijven met elkaar en met kennisinstellingen contacten leggen en tot samenwerking komen.

Terugdringen energiegebruik en broeikasgassen
Op energie- en milieugebied stimuleert Senter de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen en de toepassing van nieuwe technologieën waarmee energie bespaard word. Die projecten kunnen, naast het leveren van een bijdrage aan duurzaamheid, goed zijn voor de omzet; bij het EET-programma verwachten de meeste bedrijven dat ze met de resultaten tientallen miljoenen extra omzet per jaar zullen maken en sommige zelfs nog meer.