Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM

Minister Brinkhorst ondersteunt 23 grote innovatieprojecten

In de eerste indieningsperiode voor R&D samenwerkingsprojecten is aan 23 projecten in totaal EUR 25 miljoen subsidie toegekend. In totaal is met deze projecten een investering gemoeid van EUR 70 miljoen. Deze investeringen zijn voor de toekomst van de bedrijven van strategisch belang en ze creëren werkgelegenheid. Deze projecten kunnen uiteindelijk resulteren in een jaarlijkse omzet tussen de EUR 600 en EUR 1.000 miljoen.

Het beter benutten van de kennis bij universiteiten en technologische instituten is van groot belang voor de innovatiekracht van Nederland. Bij achttien van de nu gehonoreerde projecten wordt intensief samengewerkt tussen bedrijven en kennisinstellingen. Bij de overige vijf projecten is sprake van strategische samenwerking tussen bedrijven.

Opvallende zaken
De meeste aanvragen kwamen uit de (hightech) maakindustrie en de life sciences. Het MKB was ook goed vertegenwoordigd; van de 23 gestarte projecten staan er 10 onder leiding van een MKB bedrijf. Opvallend was dat er vanuit de ICT-sector weinig aanvragen zijn ingediend.

De top drie projecten
In totaal zijn er 23 projecten gehonoreerd. De drie hoogst scorende projecten zijn:

- Het veredelingsbedrijf Royal Van Zanten uit Hillegom met een technologisch innovatief veredelingsproject voor sierplanten.
- Een hightech startend elektronica bedrijf, ThreeFive Photonics uit Houten, dat opto-elektronische chips ontwikkelt voor telecommunicatie netwerken.

- Het transportbedrijf J. van der Luyt & Zonen uit Oegstgeest met een innovatief ICT-project op het gebied van transport met een belangrijk duurzaamheidseffect.

Haalbaarheidstudies
Als een R&D-project voor een MKB-bedrijf een stap te ver is, zijn er haalbaarheidstudies mogelijk. Deze aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend: tot nu toe zijn er 35 aanvragen binnen gekomen. In totaal is er EUR 4 miljoen voor haalbaarheidstudies beschikbaar.

Volgende indieningperiodes
De tweede indieningsperiode voor nieuwe subsidieaanvragen sluit op 2 juli aanstaande (18.00 uur). Daarna zijn er nog twee indieningsperioden. Per tender is er EUR 25 miljoen beschikbaar: zie de website voor meer informatie. Haalbaarheidsprojecten kunnen nog tot 30 september 2004 (18.00 uur) worden ingediend.

Projecttoets en informatie
Ondernemers die willen nagaan of hun projectidee in aanmerking komt voor subsidie uit de samenwerkingsregeling, kunnen met een projectadviseur bellen of een projecttoets invullen. Deze projecttoets en meer informatie staat op www.senter.nl/samenwerking. Geïnteresseerden kunnen ook bellen, telefoonnummer (070) 373 51 11, of e-mail samenwerking@senter.nl.

SenterNovem is een agentschap van is van het Ministerie van Economische Zaken en is ontstaan uit een fusie tussen Senter en Novem. SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden op het gebied van innovatie, energie & klimaat en milieu & leefomgeving en draagt zo bij aan innovatie en duurzaamheid. Meer informatie zie www.senternovem.nl.

(