Ingezonden persbericht


Aanzienlijke R&D subsidie van Ministerie EZ voor ThreeFive Photonics

Houten, 21 juni 2004 - Chipmaker ThreeFive Photonics BV, het internationaal leidende bedrijf gespecialiseerd in de integratie van optische functies op een chip, ontvangt een aanzienlijke subsidie van het Ministerie van Economische Zaken voor een R&D project dat zij samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de komende tweeënhalf jaar zal uitvoeren.

Economische Zaken kent in totaal een bedrag van Euro 25 miljoen toe verdeeld over 23 grote innovatieprojecten die van strategisch belang zijn en werkgelegenheid creëren. Het gemiddelde subsidiebedrag per project bedraagt daarmee ruim één miljoen Euro. De precieze hoogte van het subsidiebedrag aan ThreeFive Photonics zal later bekend worden gemaakt na afronding van de beoordeling van de subsidieaanvraag door SenterNovem.

Het doel van het R&D project "Optoelectronic Large Scale Integration" is het elimineren van de technologische barrières die optoelectronische integratie in de weg staan. Het moet de bouwblokken opleveren voor chips die uiteindelijk complete optische systemen voor telecom en datacom netwerken kunnen vervangen.

ThreeFive Photonics werkt aan optische miniatuur chips die de lichtbundels in glasvezelnetwerken, opvangen, verwerken, schakelen, splitsen, versterken en omzetten in een elektrisch signaal. Time Magazine en de Wall Street Journal namen ThreeFive in 2002 nog op in de lijst van 50 meest veelbelovende Europese technologiebedrijven.

Wouter Deelman, directeur van ThreeFive Photonics is zeer verheugd over de toewijzing van de subsidie: "R&D in de halfgeleider industrie is zeer kostbaar en deze subsidie stelt ons in staat ons fundamentele onderzoek samen de TU/e uit te breiden. Er wordt in Nederland op dit moment veel gesproken over de noodzaak van investeringen in de kenniseconomie: het programma "Innovatiesubsidie
Samenwerkingsprojecten" is een goed voorbeeld daarvan."

Over ThreeFive Photonics
ThreeFive Photonics is een ontwikkelaar en leverancier van monolithisch geïntegreerde opto-elektronische chips die in communicatie netwerken worden toegepast. ThreeFive Photonics heeft als doel complete subsystemen op een enkele chip te integreren en daardoor de afmetingen, de kosten en de prestaties van optische communicatiesystemen aanzienlijk te verbeteren.
ThreeFive Photonics werd op 1 februari 2001 opgericht en verwierf Euro 7 mln. risicokapitaal van Gilde en Atlas Venture in september 2001. In november 2003 fuseerde het bedrijf met de Amerikaanse branchegenoot ASIP (www.asipinc.com) en werd een aanvullende financiering van $ 7,5 miljoen verkregen.

Voor meer informatie zie www.35ph.com.

//einde bericht