Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM

Extra impuls voor innovatie in het MKB

De toekomst is belangrijk voor een ondernemer: welke ontwikkelingen zie ik in de markt en hoe kan ik daar het beste op inspelen? Technologische vernieuwingen kunnen een nieuwe impuls geven, maar brengen ook onzekerheden met zich mee. De Subsidieregeling Kennisoverdracht Ondernemers MKB (SKO) van SenterNovem helpt voor MKB-ers de financiële drempels voor innovaties te verlagen. Het Ministerie van Economische Zaken heeft hiervoor extra budget, EUR 1.9 miljoen, beschikbaar gesteld. Hiermee komt het totale SKO subsidiebudget voor het MKB in 2004 op EUR 5 miljoen. Naar verwachting komen er door de verhoging van het subsidieplafond circa 335 MKB-bedrijven extra in aanmerking voor de eenvoudige SKO-subsidie. Met deze regeling maken MKB-ers gebruik van de kennis en frisse blik van externe adviseurs en deskundigen. Gezamenlijk met de ondernemer denken zij een innovatiestrategie uit voor het bedrijf, doen een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe technologie of implementeren een nieuwe technologie in een vernieuwingsproject.

Om in te spelen op nieuwe kansrijke ontwikkelingen, moeten MKB-ers keuzes maken en dat vereist vaak een beslissing over het wel of niet investeren in nieuwe technologie. Een externe adviseur of deskundige kan een ondernemer helpen om gedegen keuzes te maken. Door een goede projectmatige aanpak is er snel resultaat. Het geeft het bedrijf nieuwe inzichten en maakt het mogelijk om vernieuwingen in de organisatie door te voeren en zo de concurrentie voor te blijven.

Verschillende projecten
De SKO is in 2001 gestart. Tot nu toe zijn er 1700 subsidieaanvragen toegekend voor strategie-, haalbaarheids- en vernieuwingsprojecten. Bij een strategieproject werkt een ondernemer samen met een externe adviseur aan een concurrerende, toekomstgerichte bedrijfsstrategie. Toepassingen van nieuwe technologieën hebben een grotere kans van slagen als er een welbewust gekozen ondernemingsstrategie aan vooraf gaat.

Bij een haalbaarheidsproject onderzoekt een extern bureau de mogelijkheden voor het invoeren van een nieuwe technologie in een product, proces of dienst. Het investeren in een nieuwe technologie brengt risico's met zich mee. Het verrichten van een haalbaarheidsstudie brengt voor de ondernemer de mogelijkheden en onmogelijkheden van de nieuwe technologie in kaart. Bij een vernieuwingsproject neemt een ondernemer een technisch hoger opgeleide in dienst. Met zijn of haar specifieke technische kennis wordt, door middel van een projectmatige aanpak, een nieuwe technologie geïmplementeerd.

Hoogte van de subsidie
Bij strategieprojecten wordt 40 procent van de projectkosten vergoed met een maximum van EUR 22.000. Bij haalbaarheidsprojecten wordt 40 procent vergoed met een maximum van EUR 10.000. De maximum loonkostensubsidie bij vernieuwingsprojecten bedraagt EUR 10.000.

Aanvragen indienen
De SKO-regeling is zeer toegankelijk. Door het extra budget kunnen MKB-ondernemers subsidie aanvragen voor strategieprojecten, haalbaarheidsonderzoeken of vernieuwingsprojecten tot het eind van dit jaar. Ondernemers kunnen een aanvraagformulier opvragen bij SenterNovem of deze van de website (www.senter.nl/sko) downloaden. Informatie
Ondernemers met een projectidee kunnen de projectadviseurs van SenterNovem bellen voor een oriënterend gesprek. Ook voor algemene vragen kunnen de adviseurs gebeld worden op telefoonnummer (070) 373 55 48. Op www.senter.nl/sko staat meer informatie. Ook staan daar de beurzen vermeld waar de SKO-adviseurs de komende tijd aanwezig zijn.

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken en voert beleid uit voor verschillende overheden op het gebied van innovatie, energie, klimaat, milieu & leefomgeving en draagt zo bij aan innovatie en duurzaamheid. Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met SenterNovem, Algemene Informatie & Advies, het telefoonnummer is (070) 373 52 77.