UWV
http://www.uwv.nl



UWV neemt drempels voor reïntegratie arbeidsongeschikten weg

UWV neemt mogelijke drempels voor de reintegratie van arbeidsongeschikten weg. Arbeidsongeschikten die weer aan het werk gaan, behouden gedurende een half jaar hun recht op uitkering. Pas als de cliënt het werk langer dan zes maanden heeft volgehouden, beoordeelt UWV opnieuw de arbeidsongeschiktheid. Op deze manier wil UWV haar clienten zo veel mogelijk stimuleren om werk te aanvaarden, ook als zij twijfelen of zij dat werk wel aankunnen. Hiertoe heeft UWV de regels aangepast, zoals vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.

Op dit moment zijn clienten soms terughoudend met het accepteren van een baan. Mogelijk komt dit doordat mensen die weer aan het werk gaan nu snel opnieuw beoordeeld worden, wat gevolgen kan hebben voor de uitkering.
Ook vrezen clienten uitgesloten te worden van ziekengeld of van een arbeidsongeschiktheidsuitkering als zij met dezelfde klacht weer ziek worden. Om dit te voorkomen vragen zij vaak aan UWV voorafgaand aan de werkaanvaarding een beoordeling uit te voeren over hun arbeidsmogelijkheden. Hierdoor kunnen arbeidskansen verloren gaan.

Met de wijziging van de regels wil UWV deze drempels wegnemen en cliënten stimuleren om werk te accepteren. Doordat clienten gedurende een half jaar hun recht op een uitkering behouden, kunnen zij uitproberen of zij het werk aankunnen. Pas na dit halve jaar worden zij opgeroepen voor een herbeoordeling. Tijdens die periode wordt het loon verrekend met de uitkering. Voor de hoogte van het inkomen van de cliënt maakt dit geen verschil.
Daarnaast hoeven clienten niet meer bang te zijn om geen uitkering te krijgen als zij weer uitvallen met dezelfde klacht. Dit is alleen aan de orde wanneer iemand tegen beter weten in weer precies hetzelfde werk is gaan doen waarvan UWV eerder heeft vastgesteld dat hij daarvoor blijvend ongeschikt is geworden.

Noot voor de redactie,