Ingezonden persbericht


persbericht

Faillissement dreigt voor grote welzijnsinstelling in stad Groningen

Het voortbestaan van Stichting WING, instelling voor Welzijn in Groningen, is in acuut gevaar door het mogelijk stopzetten van de subsidie door de gemeente Groningen. Het college van B&W neemt dinsdag 22 juni hierover een besluit. Tot die tijd is de bevoorschotting van WING aangehouden waardoor WING per direct de salarissen over de maand juni niet uit kan betalen. Om de gemeente te dwingen aan haar verplichtingen te voldoen heeft stichting WING een kortgeding aangespannen dat vandaag 21 juni dient bij de rechtbank te Groningen.

Directe aanleiding tot deze situatie is verschil van inzicht over de hoogte van de kostprijs die WING hanteert voor de uitvoering van het sociaal cultureel werk. Dit conflict heeft inmiddels geleid tot het op non actief stellen van de directeur van WING, dhr. D. Beukers.

Op woensdag 23 juni zal wethouder Wicher Pattje (PvdA) de raadscommissie Zorg en Beheer inlichten over de voorstellen van het College van B&W over de toekomst van het welzijnswerk in de stad Groningen. De gemeenteraad van Groningen zal zich vervolgens op woensdag 30 juni uitspreken over het voorstel van het College.

Vooruitlopend op deze besluitvorming heeft het College alvast te kennen gegeven geen vertrouwen meer te hebben in de financiële situatie van stichting WING. Na het op non actief stellen van de directeur op 10 juni is het stichtingbestuur actief op zoek naar een constructieve oplossing van de gerezen problemen. Inmiddels is een sluitende begroting voor 2004 ingediend waarin wordt uitgegaan van een vermindering van de dienstverlening in de omvang van 12 fulltime arbeidsplaatsen. Op dit moment wordt de financiële situatie bij WING in beeld gebracht door de accountant van de gemeente Groningen.

Het bestuur, de OR en het personeel zijn zeer verontrust door de ontstane situatie en zijn verbijsterd over de opstelling van de wethouder, die met negatieve uitspraken in de openbaarheid vooruitloopt op het interne onderzoek. De gemeenteraadleden zijn inmiddels geïnformeerd over de visie van het stichtingsbestuur op het ontstaan de kwetsbare financiële situatie en de communicatie daarover met wethouder en dienst OCSW in de afgelopen periode.

---- --