Ingezonden persbericht


Utrecht, 21 juni 2004

Regeling ziekenvervoer dupeert ggz-patiënten

De regeling zittend ziekenvervoer die per 1 juni in werking treedt dupeert ggz-patiënten ernstig. Een aantal van hen moet hierdoor afzien van noodzakelijke behandeling. GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg, heeft per brief een dringend beroep op de politiek gedaan om de regeling te herzien.

Er zijn vier groepen mensen die in de nieuwe regeling aanspraak kunnen maken op ziekenvervoer: nierdialysepatiënten, mensen die chemo- of bestralingstherapie ondergaan, rolstoelgebruikers en visueel gehandicapten. Op verzoek van de Tweede Kamer is de regeling uitgebreid met een hardheidsclausule, bedoeld als vangnet voor mensen die in de nieuwe regeling buiten de boot vallen. De criteria die Zorgverzekeraars Nederland ten behoeve van de zorgverzekeraars heeft opgesteld werden onlangs bekend. Het vervoer moet een aaneensluitende periode van vijf maanden betreffen; daarin moet minimaal tweemaal per week heen- en teruggereisd worden; de reisafstand moet tenminste 25 km enkele reis of meer dan een uur enkele autoreistijd bedragen.

Deze criteria sluiten een deel van de ggz-patiënten van de regeling uit. Daardoor moet een aantal van hen zelfs afzien van noodzakelijke behandeling. Het gaat bijvoorbeeld om een achtjarig kind met aandachts- en gedragsproblemen dat daardoor zowel thuis als op school slecht functioneert. Dagbehandeling is de aangewezen behandelvorm, maar de taxikosten worden binnen de nieuwe regeling niet vergoed en kunnen door de ouders niet kunnen worden opgebracht. Dit kind wordt momenteel niet behandeld, met alle gevolgen van dien. Overwogen wordt zelfs om dit kind dan maar in 24-uurs behandeling te nemen (opname), terwijl dit op grond van de aandoening niet de aangewezen behandelvorm is en de samenleving per saldo meer kost. GGZ Nederland vindt dergelijke situaties onaanvaardbaar. De brancheorganisatie heeft de kamer per brief de vraag voorgelegd of men doordrongen is van het feit dat de hardheidsclausule in deze vorm niet aan het doel beantwoordt en wel degelijk noodsituaties zal doen ontstaan.