SP

SP-jongeren protesteren tegen ID-plicht

SP-jongeren doen morgenochtend voor de ingang van de Eerste Kamer een laatste poging om senatoren ervan te weerhouden in te stemmen met de algemene identificatieplicht. Als het senaat het wetsvoorstel aanneemt, moet iedereen vanaf 14 jaar verplicht een identificatie (ID) bij zich dragen. Omdat de actievoerders zich door de ID-plicht bij voorbaat verdacht gemaakt voelen, dragen zij alvast zwarte balkjes voor hun ogen.

Volgens ROOD (Jongeren in de SP) gaat het om een slecht voorstel dat alleen maar ergernis en bureaucratie met zich mee gaat brengen. ROOD-voorzitter en oud-senator Driek van Vugt: 'Het invoeren van een ID-plicht gaat de criminaliteit niet terugdringen. Het is alleen maar lastig voor burgers dat ze altijd en overal een identiteitsbewijs bij zich moeten hebben. Zelfs 14-jarigen riskeren een boete van 2250 euro. Waar zijn we dan mee bezig?' Ook de Orde van Advocaten, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten en de Raad van Hoofdcommissarissen vinden het een slecht voorstel.

Van Vugt: 'Jongens en meisjes die gaan zwemmen, voetballen of naar school gaan dwingen om een legitimatie bij zich te dragen is geen oplossing voor iets, maar een probleem op zichzelf. Zo een legitimatiebewijs kost veel geld, kan kwijtraken, kan vervalst of gestolen worden. Als je hem dan kwijtraakt in het zwembad moet je niet alleen een nieuwe kopen, maar loop je ook nog het risico dat oom agent je een dikke bon cadeau doet. Waar je een jaar lang kranten voor mag gaan lopen. De zoveelste belachelijke maatregel van dit rariteitenkabinet.'

De SP-jongeren staan dinsdag om 11:00 uur voor de ingang van de Eerste Kamer om Eerste-Kamerleden aan te spreken en te vragen om tegen het voorstel te stemmen. Omdat de actievoerders zich bij voorbaat verdacht gemaakt voelen, dragen zij alvast zwarte balkjes voor hun ogen.

Meer informatie: Driek van Vugt, 06 53 14 94 77

21 jun 04 14:48