VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: bedrijfsleven wil bijdragen aan fileplan CDA

Den Haag, 21 juni 2004 - Het bedrijfsleven steunt de plannen van het CDA voor de snelle aanleg van extra wegen en wil dit financieel mogelijk maken. Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een reactie. De ondernemingsorganisatie nodigt de minister van Verkeer en Waterstaat uit om de initiatieven snel op te pakken en Nederland uit het filemoeras te trekken. De VVD is het eens met het CDA.

Volgens VNO-NCW kan de financiering tot stand komen door middel van publiekprivate samenwerking, zoals sinds begin 2004 volgens aangepaste Europese regels is toegestaan. Bij financiers en bouwers bestaat belangstelling voor deze eenvoudige vorm van PPS. Het bedrijfsleven verzorgt ontwerp, aanleg en onderhoud, én financiering. De betaling gebeurt na oplevering van de weg via een vergoeding voor de beschikbaarheid van de weg gedurende een reeks van jaren. De financiële dekking kan worden gevonden door het reserveren van middelen op de meerjarenbegroting voor de infrastructuur tot 2020.
Het verschil met de huidige situatie is, dat een weg nu pas kan worden aangelegd als de overheid het geld beschikbaar heeft. In het plan van VNO-NCW gaat de overheid betalen als de weg er ligt.

Concreet gaat het volgens VNO-NCW om de aanleg van enkele dringend noodzakelijke nieuwe wegen en de uitbreiding met extra rijstroken van de hoofdverbindingen in ons land, zowel in de Randstad als daar buiten.

VNO-NCW is er voorstander van om de milieuprestaties van het verkeer verder te verbeteren, maar weet - net als het CDA - dat stilstaan in de file slechter is voor het milieu dan doorrijden.
---

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Angélique Heijl 06 524 54 939

21 jun 04 15:18