Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

21 juni 2004

Europese miljoenensubsidie voor Obesitasonderzoek in Maastricht

DiOGenes: Wetenschappelijk onderzoek naar relatie tussen voeding en genetica

De Europese Commissie stelt 14,5 miljoen Euro beschikbaar voor een grootschalig Europees onderzoek naar de relatie tussen obesitas en genetische factoren, onder de projectnaam DiOGenes. Het project betreft een uniek samenwerkingsverband tussen wetenschappelijke instellingen en de voedingsindustrie. De Universiteit Maastricht (onderzoeksinstituut NUTRIM) treedt op als penvoerder van het project.

Het DiOGenes-project is een belangrijk wapen in de strijd tegen obesitas, dat in Europa inmiddels epidemische vormen heeft aangenomen. Vijf procent van het Europese gezondheidszorgbudget wordt besteed aan obesitas-gerelateerde gezondheidsproblematiek. Met name de snelle toename van obesitas bij kinderen is een groot maatschappelijk probleem. Hoewel de gevoeligheid voor obesitas hoofdzakelijk genetisch is bepaald, wordt de huidige epidemie vooral veroorzaakt door een ongezonde leefwijze.

Binnen het DiOGenes-samenwerkingsverband gaan 28 instellingen de relatie tussen obesitas/voeding en genetische factoren bestuderen. Het project omvat verschillende onderzoeksprogramma's. Onderzoek naar koolhydraten, vetten en eiwitten (de zogenaamde macro-nutriënten) en hun invloed op de stofwisseling en het verzadigingsgevoel staat in dit project voorop. Hiervoor wordt een voedingsinterventiestudie uitgevoerd bij families uit acht verschillende Europese landen. Daarnaast worden in een groot populatieonderzoek de genetische factoren opgespoord die bepalend zijn voor de ontwikkeling van obesitas. Tenslotte zal het DiOGenes-project ook aandacht besteden aan de praktische toepassing van de ontwikkelde kennis, in de vorm van individuele dieet-adviezen en de ontwikkeling van nieuwe levensmiddelen die een rol kunnen spelen bij de preventie van gewichtstoename in het algemeen en de preventie van gewichtstoename na afvallen (het 'jojo-effect').

DiOGenes is een zgn. Integrated Project in het Europese Zesde Kaderprogramma (KP6). KP6 is een Europees subsidieprogramma, dat met name wordt ingezet voor de bundeling en integratie van EU-onderzoek rond zeven maatschappelijk relevante thema's. Het DiOGenes-onderzoek valt onder het thema Food Quality and Safety.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. W.H.M. Saris, coördinator van het DiOGenes-project, tel. 043 3881619 , e-mail w.saris@hb.unimaas.nl

Meer informatie over het onderzoeksinstituut NUTRIM is te vinden op de NUTRIM-website: www.nutrim.unimaas.nl.

Meer informatie over het KP6 subsidieprogramma is te verkrijgen bij dhr. E. Daniëls, Bureau Strategie en Internationalisering, tel. 043-3882303 (ma-wo) / 043-3882511 (do-vr), e-mail: ermo.daniels@bu.unimaas.nl De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl

De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/