Ingezonden persbericht

Vrije Radio wordt getroffen door repressie en uitsluiting . Waarom?

De vrije ruimte in de ether wordt tegenwoordig angstvallig gecontroleerd door ambtenaren van het Agentschap Telecom. Dit opsporingsorgaan, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, voert een ongekend harde campagne met als doel alle ongelicenseerde radiostations het zwijgen op te leggen. De boetes op illegaal uitzenden zijn aanzienlijk gestegen, bij recidive volgt tegenwoordig zelfs gevangenisstraf en het aantal inbeslagnames van zenders, studio-apparatuur en muziekcollecties is explosief toegenomen.

Veel illegale radiostations werken echter noodgedwongen zonder papieren, omdat het verkrijgen van een zendvergunning een schier onmogelijke opgave is. Alleen commerciële en publieke stations mogen van de spaarzaam ter beschikking gestelde frequenties gebruik maken. Onafhankelijke en vrije radiozenders hebben het nakijken. Het Frequentiebeleid erkent slechts twee categorieën radio: publiek en commercieel. Vrije Radio behoort, ondanks dat zij springlevend is en een door bijna alle politieke partijen erkende culturele waarde vertegenwoordigt, niet tot een van beide categorieën. In het huidige frequentiebeleid kan zij daarom nooit een vergunning verkrijgen.

Wat is het dat het ooit zo progressieve Nederland zo'n restrictief frequentiebeleid kent? Waarom worden tegenwoordig ook piraten aangepakt die geen enkele storing of overlast veroorzaken? En waarom kennen de meeste andere landen in de wereld wel veel mogelijkheden voor kleinschalige communityradio? Community geörienteerde, onafhankelijke radio wordt in steeds meer landen gelegaliseerd, omdat wordt ingezien dat de gevestigde stations veel geluiden buitensluiten. Ook het Nederlandse parlement is na protestacties vorig jaar overstag gegaan. Men heeft het belang van vrije radio onderkend en de regering opgedragen om de vrije ruimte in de ether in kaart te brengen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de oproep van het parlement ter harte genomen, maar wenst voorlopig niets te doen. En ondertussen gaat de criminalisering van vrije radio gestaag voort.

Kunst, amusement, vertier, verlichting, therapie, euforie, ontspanning, vrije radio heeft zin. Het maatschappelijk nut is groot. De schade nihil. De kosten nul. Het afgelopen jaar heeft het Agentschap Telecom zeggen en schrijven vijf klachten ontvangen over storingen in de ether door piraten. Toch worden de illegale, doch bonafide radiostations beschouwd als criminele organisaties en zijn de sancties navenant. De boetes kunnen oplopen tot tienduizenden euro's en gevangenisstraf komt voor. Dat deze stations geen storing veroorzaken en gebruik maken van onrendabele en ongebruikte frequenties doet niet ter zake.

De wetgever heeft onneembare blokkades opgeworpen voor niet-commerciële vrije radio. Een vergunning behoort simpelweg niet tot de mogelijkheden. Dit roept juridische en politieke vragen op: Is het niet zo dat de Europese richtlijnen bepalen dat de toegang tot de ether zo open mogelijk dient te zijn? Is hier misschien dan toch de vrijheid van meningsuiting in het geding? Het repressieve radiobeleid is disproportioneel. Wat was er eigenlijk mis met het gedoogbeleid?

Dit moet veranderen! De politiek moet niet-commerciële, niet-publieke, locale, vrije radio erkennen binnen het nationale frequentiebeleid als aparte (legale) categorie radio, met in de diverse regio's kostenloze en laagdrempelige vrijplaatsen in de ether.

Tijdens "RadioActive", een reeks maandelijks terugkerende talkshow en radioperformance nights op de zaterdagavond in OT301, zal op bovenstaande kwesties en vragen worden ingegaan. De reeks "RadioActive" is bedoeld om een alliantie te smeden tussen alle betrokkenen bij vrije en andere kwalitatieve radio. Een gezamenlijk protest op te bouwen, opdat het repressieve radiobeleid van de overheid wordt gestopt en de vrije radio (piraten en alternatieve radio's gelijk) worden erkend en toegelaten tot de ether.

Zie ook: http://www.vrijeradio.tk Niet voor publikatie: Voor meer info: fvdputt@yahoo.com

---- --