Wageningen Universiteit

Persbericht
21 juni 2004

Rabobank en Wageningen Universiteit en Researchcentrum gaan intensiever samenwerken

De grootste Nederlandse financier in de agrarische sector en de grootste onderzoeksinstelling op dit terrein gaan hun krachten nu ook formeel bundelen. Op 21 juni tekenden drs. Hans ten Cate namens Rabobank en dr. Aalt Dijkhuizen namens Wageningen Universiteit en Researchcentrum daartoe een overeenkomst. Naast de bestaande projecten zullen Rabobank en Wageningen UR op projectbasis intensiever gaan samenwerken om met name het grotere bedrijfsleven in de food & agribusiness maar ook overheden en maatschappelijke organisaties nog beter te kunnen bedienen.

"De samenwerking past prima in onze internationale focus als food & agri-bank. Omdat we 'all over the world' betrokken zijn als financier in die sector, kennen we ook overal de goede mensen. Zo hebben we de regering van India geholpen om een onderzoeksinstituut in de agrarische sector op te zetten, waardoor een samenwerking tussen het Indiase ministerie en de afdeling Agrotechnology & Food Services tot stand is gekomen. Om maar een voorbeeld te noemen dat een logisch gevolg is van onze sterke positie in de wereld op het gebied van Food & Agri,"vertelde Ten Cate namens de Rabobank.

Andere samenwerkingen tussen Rabobank en Wageningen UR zijn projecten die reeds vanaf 1990 aan het LEI (Landbouw Economisch Instituut) worden uitgevoerd, en het instituut Irma (Institute for Risk Management in Agriculture, in 1999 ontstaan als gezamenlijk initiatief van LTO-Nederland, Rabobank Nederland, Interpolis en Wageningen Universiteit en Researchcentrum).

"De bundeling van krachten versterkt de mogelijkheid om oplossingen te vinden voor grote vraagstukken waarvoor Wageningen UR kennis levert. Denk bijvoorbeeld aan klimaatveranderingen met mondiale implicaties, waarvoor een van onze hoogleraren reeds wordt gesteund uit het Groenfonds van de Rabobank. Of het duurzaam produceren en verwerken van gezond en veilig voedsel. Daarvoor zijn economisch vitale bedrijven nodig in een gezonde keten. De verdere ontplooiing van Food Valley, een nationale concentratie van kennisontwikkeling en -exploitatie met een internationale ambitie is een ander voorbeeld. Door het koppelen van elkaars netwerken en expertise ontstaat meerwaarde", aldus dr. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR.

Bert van Wanrooij, Rabobank Nederland
040 - 217 93 85 / 06 - 53 67 34 21, a.a.p.m.wanrooij@rn.rabobank.nl Jac Niessen, Wageningen Universiteit en Researchcentrum 0317-48 50 03 / 06-51 81 45 14, jac.niessen@wur.nl