Regering.nl

WRR: 'TURKSE ISLAM GEEN BELEMMERING VOOR EU'

Het feit dat de meeste Turken moslim zijn, is geen obstakel voor een eventuele toetreding van Turkije tot de EU. 'Turkije houdt religie zelfs verder af van de staat dan de meeste huidige lidstaten', stelt de WRR.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft op eigen initiatief een onderzoek gedaan naar de ontwikkeling en de plaats van de islam in de Turkse samenleving en de verhouding tussen staat en religie in Turkije.

In december 2004 moeten de huidige EU-lidstaten besluiten of de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie kunnen beginnen. Om lid te kunnen worden, moet Turkije aan een aantal voorwaarden voldoen (Kopenhagen-criteria). Dit betekent onder meer dat Turkije moet beschikken over een stabiele democratie en een rechtsstaat die garant staat voor de mensenrechten en de rechten van minderheden.

Formeel doet het er dus niet toe of Turkije in meerderheid een christelijke, islamitische of ongodsdienstige bevolking zou hebben. In de publieke opinie speelt echter wel de vraag mee of Turkije als moslimland past binnen de EU, stelt de WRR.

Scheiding kerk en staat
Volgens de WRR bestaan in Nederland 'vele misverstanden' over 'moslimland' Turkije. Zo denken veel mensen dat Turkije tegen scheiding van kerk en staat zou zijn, terwijl het land deze scheiding al lang kent. Religieuze symbolen in overheidsfuncties en openbare gebouwen zijn bijvoorbeeld verboden. 'Zulke misverstanden mogen de discussie over een eventueel Turks EU-lidmaatschap niet vervuilen', stelt voorzitter Scheltema van de WRR.

Hoewel alle EU-lidstaten formeel seculier zijn en vrijheid van godsdienst kennen, staan zij niet altijd neutraal tegenover religies of richtingen daarbinnen, constateert de WRR. Zo zijn er binnen de EU-lidstaten met en zonder een staatskerk. In landen zonder staatskerk kunnen bepaalde kerkgenootschappen toch worden bevoorrecht, terwijl een staatskerk gelijke behandeling van andere kerken niet uitsluit.

Turkse islam
Volgens de WRR zijn er sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 aarzelingen ontstaan over de vraag of de islam wel samengaat met democratie, mensenrechten en de scheiding van kerk en staat.

De WRR stelt echter dat 'de islam' en 'de moslim' niet bestaan. De islam in Turkije kent veel verschillende stromingen, net als het christendom. Daarom is het mogelijk om te spreken van een 'Turkse islam', die een geheel eigen ontwikkeling en verhouding met de staat kent, aldus de WRR.

De staat en het rechtsstelsel in Turkije zijn sinds de jaren twintig grondwettelijk gescheiden van religie. Wel houdt de Turkse staat sterke controle op de religie, die verder gaat dan in sommige EU-lidstaten met een staatsreligie, stelt de WRR. De EU dringt dan ook terecht bij Turkije aan op een 'meer ontspannen omgang' met religie en op minder controle, stelt de WRR.

Volgens de raad hebben de Turkse politieke partijen op islamitische grondslag de principes van de seculiere democratische rechtsstaat altijd aanvaard. Hun achterban is over het algemeen gematigd. Een 'overweldigende' meerderheid van hen moet niets hebben van fundamentalistische opvattingen, maar wil net als de EU meer welvaart, meer democratie en een grotere vrijheid van godsdienst.

Bron:



Zie het origineel
Persbericht WRR

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst