Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Politie in 2003 weer gegroeid

22 juni 2004

In 2003 zijn er 1014 politiemensen bijgekomen. Dat zijn er ruim 500 méér dan eerder werd verwacht. Op 31 december waren er 53.466 politiemensen (omgerekend naar voltijdbanen). Daarbij zijn de aspiranten - politiemensen in opleiding - alleen meegeteld voor het deel dat ze daadwerkelijk inzetbaar zijn (ongeveer 40 procent).

Dit jaar zal het aantal politiemensen weer iets dalen door pensionering en vertrek van politiemensen, ondanks de komst van 250 politiemensen afkomstig van defensie. De komende jaren zal de politiesterkte verder groeien naar 54.500, de aspiranten gedeeltelijk meegeteld. Voor de uitbreiding van de politie is in totaal ruim 500 miljoen euro per jaar extra beschikbaar vanaf 2007.
---

Dit schrijft minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag aan de Tweede Kamer. De cijfers laten zien dat de afgesproken groei van de politie tot 2010 haalbaar is.

Dat de groei over 2003 ruim twee keer zo groot is als eerder werd geraamd, komt doordat personeel dat afgestoten werk deed voor asielaanvragen en administratie voor de vreemdelingendienst, niet wordt ontslagen maar in dienst blijft als administratief-technisch personeel. Dit voorkomt gedwongen ontslag en wachtgeld. De groei zit daardoor vooral bij het administratief-technische personeel, en minder bij uitvoerende politiemensen.

De oorzaak van de lichte dip in dit jaar is het nieuwe politie-onderwijs, dat in 2002 van start is gegaan. In plaats van na twee jaar (dus in 2004), komen politiemensen pas na drie à vier jaar volledig beschikbaar voor de korpsen. Deze dip was al eerder voorspeld en aangekondigd. De dip zou nog groter zijn dan eerder voorspeld, maar dankzij de komst van 250 mensen van defensie worden de prognoses ongeveer gevolgd. Het voorkómen van de dip is echter niet gelukt.

Uit de planningen van de politiekorpsen blijkt dat zij de komende jaren 1500 à 1600 aspiranten naar de opleidingen van het LSOP zullen sturen. Het LSOP heeft echter een capaciteit van 1800 aspiranten, plus maximaal 200 vrijwilligers per jaar. De extra capaciteit zal worden benut voor omscholing van administratief-technisch personeel naar executief personeel.