Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving, maandag 21 juni

Hoorn 21-06-2004 - 17.00 uur

Spinnenbestrijders betrapt

Enkhuizen, zaterdag 19 juni 2004

Op zaterdagmiddag werden op de Zuider Kadijk in Enkhuizen drie mannen aangehouden in verband met het bestrijden van spinnen op een woning. Het ging om drie personen uit Utrecht van 22, 44 en 54 jaar.

Door de afdeling milieu van de politie in Westfriesland is op 13 april 2004, in samenwerking met de VROM-inspectie een onderzoek gestart naar het gebruik van landbouwbestrijdingsmiddelen voor het behandelen van woningen tegen spinnen. Aanleiding was een op grote schaal verspreide folder waarin reclame werd gemaakt voor het behandelen van woningen, onder andere in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland.

In de folder stond ondermeer dat de middelen die werden gebruikt met veel succes werden toegepast in de groenteteelt en de landbouw. Kosten voor het impregneren van een woning bedroegen 50 euro. Op de folder stond een mobiel nummer vermeld om een afspraak te maken.

Op 19 juni werden in Enkhuizen in de namiddag de drie verdachten op heterdaad betrapt, terwijl zij alle drie bezig waren met het spuiten van een vloeistof op de gevel van de woning. Het middel werd zonder enige beschermingsmiddelen op de gevel gespoten. De vloeistof kwam zelfs gedeeltelijk op de verdachten terecht. Het bleek te gaan om drie particulieren die op deze wijze wat probeerden bij te verdienen.

Men werkte met het middel Decis Micro met de werkzame stof Deltamethrin. Dit middel is uitsluitend toegelaten voor de bestrijding van luizen, rupsen, larven en ander ongedierte in de groente- en fruitteelt. Van de werkzame stof is bekend dat deze, ook in uiterst kleine concentraties, zeer schadelijk kan zijn voor het leefmilieu. De heren bleken niet in het bezit van een spuitlicentie of een vakbekwaamheidsdiploma ongediertebestrijding. Overigens zijn in het geheel geen bestrijdingsmiddelen toegelaten voor de bestrijding van spinnen.

Diverse goederen van de verdachten werden in beslag genomen, waaronder een bestelauto, de bestrijdingsmiddelen, drie handspuiten en een bedrag aan contant geld. In de auto werd tevens een notitieboekje aangetroffen, waarin alle behandelde woningen stonden vermeld vanaf 1 maart 2004. Dat bleken er circa 750 te zijn geweest. Ook werden in de auto nog circa 600 folders aangetroffen die gelijk waren aan de verspreidde folders. Uit de administratie bleek dat het werkgebied van de verdachten de provincie Utrecht, Flevoland en Noord-Holland bestreek.

In samenwerking met het bureau financiële recherche van de politie Noord-Holland Noord zal tevens een onderzoek worden gedaan naar het wederrechtelijk verkregen voordeel van de verdachten. De VROM-inspectie zal een nader onderzoek instellen naar de leverancier van het bestrijdingsmiddel.

Auto tegen boom

Enkhuizen, 20 juni 2004

Op de Kweekwal reed omstreeks 06.00 uur een auto tegen een boom aan. De twee inzittenden stapten na de botsing uit en verplaatsten het voertuig naar een parkeerplaats. Vervolgens verlieten beide mannen lopend de plek. De auto raakte aan de rechtervoorzijde zwaar beschadigd en ook de voorruit moest het ontgelden. Dat laatste kwam doordat de bestuurder, die waarschijnlijk geen gordel droeg, daar met zijn hoofd tegenaan botste.

Twee omwonenden hoorden de klap, een van hen waarschuwde later op de dag de politie. De bestuurder, een 24-jarige man uit Bovenkarspel, moet nog een verklaring afleggen.

Salpeterzuur gemorst

Enkhuizen, 21 juni 2004

Omstreeks 11.00 uur is er in een overdekte ruimte een salpeterzuuroplossing (38 %) op de betonnen ondergrond gekomen. De oorzaak is niet geheel duidelijk, maar vermoedelijk is de slang, waarmee de vloeistof werd overgepompt, uit het vat getrild. De lekkage werd snel opgemerkt, waarna de brandweer werd gewaarschuwd. Deze neutraliseerde de vloeistof, waarna het kon worden opgeruimd. Er is geen gevaar voor mens en omgeving geweest.