EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

21 juni 2004

ECONOMIE GEBAAT BIJ INVESTERINGEN IN WEGENNET

EVO steunt de wens van het CDA haast te maken met de aanleg van de ontbrekende schakels in het hoofdwegennet. De overheid heeft door jarenlang niet te investeren zowel economie als milieu schade toegebracht. Het voornemen van regeringspartij CDA daar op korte termijn verandering in te brengen verdient een breed politiek draagvlak. De suggestie een speciaal fonds voor infrastructuur in te stellen is daarbij een goede deeloplossing.

Doordat er de afgelopen decennia nauwelijks is geïnvesteerd in onderhoud en uitbreiding van het hoofdwegennet loopt de Nederlandse economie jaarlijks 14 miljard euro aan inkomsten mis. Wegverbreding en desnoods dubbeldeksbanen zijn volgens EVO oplossingen die eraan bijdragen dit economisch nadeel niet groter te laten worden.

Terecht merkt het CDA op dat geïnvesteerd moet worden in het kernnet van het spoor. De betrouwbaarheid van het spoornet moet drastisch verbeterd worden.

Het budget daarvoor moet niet gezocht worden in een nog hogere belasting van de weggebruiker. Driekwart van het bedrag dat aan de pomp wordt afgerekend gaat naar de nationale schatkist. Daarbij kunnen de betalingen door middel van de aanschafbelasting, motorrijtuigbelasting en eurovignet worden opgeteld. Een kilometerheffing mag pas in beeld komen als er eerst een inhaalslag is gemaakt en de belangrijkste ontbrekende schakels zijn aangelegd. EVO is fel gekant tegen de suggestie van het CDA dat lokale overheden zelf inkomsten mogen genereren voor regionale wegen. EVO pleit voor een duidelijke Europese visie op tolheffing voordat er regionaal tol wordt geheven.

Investeringen in capaciteit zijn uitermate belangrijk. Daarbij moet uiteraard gezocht worden naar duurzame oplossingen met aandacht voor de leefomgeving. Zo toont het bedrijfsleven zich bereid te investeren in schoner transport. EVO pleit bijvoorbeeld voor een versnelde introductie van de schonere Euro V-motoren en stimulering van de roetfilter.