Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Verenigde Naties en Internationale Financiële Instellingen

Afdeling Coördinatie en Institutionele Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 21 juni 2004

Behandeld


- DVF/CI


Kenmerk


- DVF/CI-059/04

Telefoon


- +31-70 - 348 4819


Blad


- 1

Fax


- +31-70 - 348 6167


Bijlage(n)


- 1


- Hein-vander.hoeven@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lidVan Baalen over de gemeenschappelijke stemverklaring van de Europese Unie over het waarnemerschap van Taiwan bij de WHO


-

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Van Baalenover - de gemeenschappelijke stemverklaring van de Europese Unie over het waarnemerschap van Taiwan bij de WHO. Deze vragen werden ingezonden op - 4 juni 2004met kenmerk - 2030415310.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot


- Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over de gemeenschappelijke stemverklaring van de Europese Unie over het waarnemerschap van Taiwan bij de WHO

Vraag 1

Waarom hebben de lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, medio mei 2004 in de WorldHealth Assembly (WHA) gezamenlijk tegen het voorstel Taiwan de status van waarnemer bij de World Health Organisation (WHO) te verlenen, gestemd?

Antwoord

Evenals in voorgaande jaren heeft de Europese Unie vanwege het 'Eén China-beleid' tegen het voorstel gestemd om aan de agenda van de 57e WHA toe te voegen het punt 'uitnodiging aan de gezondheidsautoriteiten van Taiwan om aan de WHA als waarnemer deel te nemen'.

Vraag 2-

Erkent de Nederlandse regering niet het belang dat de internationale gemeenschap en Taiwan, onder andere ter zake van SARS en Vogelgriep, hebben bij toegang van Taiwan tot het internationale relatie-, kennis-, en expertisenetwerk van de WHO?

Antwoord-

Ja, de Nederlandse regering erkent dit belang.

Vraag 3

Is de Nederlandse regering niet van mening dat het waarnemerschap van Taiwan bij de WHO voor de voornoemde toegang het aangewezen instrument vormt en dat toekenning van de waarnemersstatus als een technische en niet als een politieke aangelegenheid moet worden beschouwd, een en ander te vergelijken met het lidmaatschap van Taiwan naast dat van de Volksrepubliek China van de World Trade Organisation (WTO)?

Antwoord-

De Nederlandse regering is van mening dat elke wijze waarop Taiwan toegang heeft tot het kennisnetwerk van de WHO en die wordt geaccepteerd door alle partijen acceptabel is. De Nederlandse regering is voorts van mening dat de status van Taiwan als waarnemer wel degelijk politieke aspecten heeft. Het feit dat het debat over het agendavoorstel een halve vergaderdag van de vijfdaagse WHA in beslag nam, illustreert dit.

Vraag 4

Op welke wijze wenst de Nederlandse regering in EU- en WHO-kader te bevorderen dat de praktische samenwerking tussen Taiwan en de WHO op het gebied van de volksgezondheid, zoals gesteld in de gemeenschappelijke stemverklaring van de Europese Unie, ten volle door Taiwan kan worden benut?

Antwoord

De Nederlandse regering is voorstander van praktische samenwerking tussen de WHO en Taiwan. Daarom wordt in de stemverklaring van de EU het secretariaat van de WHO aangespoord om de technische samenwerking met de Taiwanese gezondheidsfunctionarissen te versterken.

Vraag 5

Is de Nederlandse regering bereid een nadere samenwerking tussen de Nederlandse en Taiwanese gezondheidsautoriteiten, mede in WHO-verband, op basis van de op 5 februari 2004 in de Tweede Kamer toegezegde versoepeling van de relaties tussen Nederland en Taiwan, te bespoedigen? 1)

Antwoord

Samenwerking tussen Nederland en Taiwan op volksgezondheidsgebied verloopt op dezelfde wijze als de economische, culturele en wetenschappelijke samenwerking. Momenteel wordt onder meer gewerkt aan het leggen van contacten tussen academische ziekenhuizen.

Vraag 6

Is de Nederlandse regering bereid de gemeenschappelijke stemverklaring van de EU, zowel in de Nederlandse vertaling als in de oorspronkelijke Engelse tekst, bij de beantwoording van deze vragen aan de Tweede Kamer aan te bieden?

Antwoord

Ja. De oorspronkelijke Engelse tekst en de Nederlandse vertaling volgen hieronder.

57th World Health Assembly

(Geneva, 17 -22 May, 2004)

Explanation of Vote on the request for the addition of a supplementary agenda item on

"inviting the health authorities of Taiwan to participate in the World Health Assembly as an observer"

Mr President

I am speaking on behalf of the European Union.

The European Union maintains a 'One China' policy. We have voted against the inclusion of this item on the agenda.

However, the European Union strongly supports the principle enshrined in the WHO Constitution that the enjoyment of the highest attainable standard of health is one of the fundamental rights of every human being.

To that end, the European Union welcomes the access by WHO experts to Taiwan during the SARS crisis. We hope to see this co-operation strengthened and deepened to ensure that the health concerns of the people of Taiwan are met and that proper account is taken of global efforts to safeguard public health.

We hope that the Secretariat, and others organising technical meetings and working groups under the WHO auspices, will show flexibility in finding mechanisms to allow Taiwanese medical and public health officials to participate in these activities.

De vertaling luidt als volgt:

57e World Health Assembly

(Genève, 17-22 mei 2004)

Stemverklaring over het verzoek tot toevoeging van een extra agendapunt inzake

"uitnodiging aan de Taiwanese gezondheidsautoriteiten als waarnemer de World Health Assembly bij te wonen"

Geachte voorzitter,

Ik spreek namens de Europese Unie.

De Europese Unie handhaaft haar "Eén China"-beleid. Wij hebben tegen de plaatsing van dit punt op de agenda gestemd.

De Europese Unie ondersteunt evenwel nadrukkelijk het in het Statuut van de WHO neergelegde beginsel dat het genot van het hoogst haalbare niveau van gezondheid een van de grondrechten van ieder mens is.

In dit verband juicht de Europese Unie de toegang tot Taiwan van WHO-deskundigen tijdens de SARS-crisis toe. Wij hopen dat deze samenwerking wordt versterkt en geïntensiveerd om ervoor te zorgen dat de problemen op het gebied van de volksgezondheid in Taiwan ter hand worden genomen en dat naar behoren rekening wordt gehouden met de wereldwijde inspanningen om de volksgezondheid te beschermen.

Wij hopen dat het Secretariaat en andere instanties die technische vergaderingen en werkgroepen organiseren, zich flexibel zullen opstellen bij het zoeken naar mechanismen om de participatie van de Taiwanese medische en volksgezondheidsfunctionarissen mogelijk te maken.


1)Handelingen II, 48-3253/3254, vergaderjaar 2003-2004,

5 februari 2004.