TNO Arbeid

http://www.arbeid.tno.nl/perskamer/20040621.html

Dit is een perbericht van de Commissie Het Werkend Perspectief en TNO

Rol leidinggevende cruciaal bij aanpak psychisch verzuim

Leidinggevenden vinden het moeilijk om (verzuim wegens) psychische klachten van hun medewerkers te herkennen en bespreekbaar te maken. Dit blijkt uit de TNO-evaluatie van het gebruik van de leidraad 'Aanpak verzuim om psychische redenen'. Leidinggevenden zijn vaak nog te afwachtend en spreken hun medewerkers niet aan op het verzuim. De wijze waarop leidinggevenden hun rol oppakken, blijkt cruciaal bij de aanpak van psychisch verzuim. Gezien de lastige problematiek is het van belang dat de aandacht structureel wordt ingebed in het verzuimbeleid van de organisatie.

Het ziekteverzuim om psychische redenen zorgt voor een derde van de instroom in de WAO. Om dit probleem aan te pakken heeft de Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid (Donner 1) een leidraad ontwikkeld. De leidraad is een handleiding waarin de taken en verantwoordelijkheden van werknemer werkgever en arbodienst zijn beschreven. Deze beschrijving is nodig omdat veel leidinggevenden denken dat rust een goede remedie is én omdat ze vaak niet weten hoe men met psychisch verzuim moet omgaan. De kern van de leidraad is dat vanaf de eerste dag structureel contact met het werk - ook bij verzuimende werknemers met psychische klachten - van groot belang is voor herstel en werkhervatting. Zeven instellingen in de Thuiszorg en GGZ gingen aan de slag met deze leidraad en TNO Arbeid heeft dit proces geëvalueerd.

Subcommissie Psychische problematiek

De Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid maakt als Subcommissie Psychische Problematiek (SPP) sinds 31 maart 2003 deel uit van de Commissie Het Werkend Perspectief. Deze commissie is ingesteld door de Minister van SZW en VWS en heeft tot taak de arbeidsintegratie en reïntegratie van mensen met een handicap, chronische ziekte en/of psychische of psychiatrische aandoening te stimuleren en bij te dragen aan het terugdringen van het ziekteverzuim en de WAO-instroom. Daarbinnen legt de subcommissie zich de komende twee jaar vooral toe op het implementeren van de leidraad 'Aanpak verzuim om psychische redenen' en het ontwikkelen van een 'Preventie Leidraad'.




TNO Arbeid