Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 21 juni 2004

Gezocht!
Uw verhalen over en foto's van de Arnhemse Balletjeswinkel In het depot van het Nederlands Openluchtmuseum staat al sinds de zeventiger jaren een winkelinterieur van de "Arnhemse Balletjeswinkel" die tot ca 1970 gevestigd was aan de Grote Oord 152 in Arnhem.

Het museum zou de winkel graag aan het publiek willen laten zien, maar heeft daarvoor nog veel informatie nodig. Hoe zag de winkel er bijvoorbeeld uit? Wat voor verpakkingsmateriaal gebruikte men, en wat was recept van de beroemde Arnhemse Balletjes?

Beroemde balletjes
Naar verluid waren de Arnhemse balletjes - een soort suikergoed - tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Nu lijkt echter bijna niemand meer iets van de geschiedenis van deze winkel te weten en dat terwijl er toch massa's mensen in Arnhem en omstreken moeten zijn die er zoete herinneringen aan koesteren.

Een korte geschiedenis
De Arnhemse balletjes zagen het licht in de kelder van de winkel van J. Keuken, eigenaar van het pand Groote Oord 152, ergens in de eerste helft van de negentiende eeuw. De zaak werd op enig moment verkocht aan J. Meuwese die er zijn nering dreef en er de balletjes aan de man bracht. Ergens tussen 1928 en 1950 deed L. Meuwese de zaak over aan de heer Mousset die de zaak lijkt te hebben voortgezet tot aan de opheffing ervan omstreeks 1970.

Kunt u ons helpen?
Om meer over deze winkel te weten te komen wil het museum graag in contact komen met mensen die zich deze winkel nog herinneren. Ook zijn we opz oek naar foto's van het interieur van de Arnhemse Balletjeswinkel en naar bijvoorbeeld blikjes, verpakkingen en reclamemateriaal van de winkel.

Kunt u ons helpen om dit typisch Arnhemse winkelinterieur weer opnieuw tot leven te brengen? Neem dan contact op met Emile van Binnenbeke (conservator), tel. 026-3576292.

Nederlands Openluchtmuseum,
Schelmseweg 89, Arnhem
026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl
Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2003, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.