Project De Maaswerken


21-06-04 Ingezonden brief met als titel Limburg betaalt sanering plas Beesel

Deze ingezonden brief is vrijdag 18 juni jl. verstuurd naar de hoofdredactie van De Limburger met het dringende verzoek om deze brief te plaatsen op zaterdag 19 juni. Dit artikel is dinsdag 22 juni jl. geplaatst.

Naar aanleiding van het bericht in uw krant van vrijdag 18 juni met als titel Limburg betaalt sanering plas Beesel wil ik een aantal onjuistheden in dit artikel rechtzetten. Door deze onjuistheden werkt het artikel tendentieus. Omdat wij ons zorgen maken over de onrust die hierdoor ontstaat willen wij reageren.

Allereerst de titel Limburg betaalt sanering plas Beesel. Dit is volstrekt onjuist: Limburg betaalt helemaal niets. De financiering loopt via de begroting van Verkeer en Waterstaat.

Op de tweede plaats wordt het budget voor hoogwaterbescherming van de Zandmaas karig genoemd. Het gereserveerde van 488 miljoen kan ik niet karig noemen. Het is het geraamde bedrag dat nodig is de doelstelling van een overstromingskans van 1 keer in de 250 jaar achter de bestaande kaden te realiseren.

Op de derde plaats stelt het artikel dat de kosten voor het schoonmaken van de plas afgaan van het budget van de hoogwaterbescherming voor de Zandmaas. Dit is onjuist. Boven de genoemde 488 miljoen geraamde kosten voor rivierverruiming en kadeversterkingen kent de begroting een risicoreservering. De schoonmaak wordt vanuit die reservering betaalt en niet zoals het artikel suggereert vanuit de reservering voor de kadeversterkingen. De aanleg van de Limburgse kaden komt dan ook financieel niet in gevaar.

Ik hoop dat bovenstaande feitelijke informatie onrust bij belanghebbenden wegneemt.

Luitzen Bijlsma
De projectdirecteur De Maaswerken