Ingezonden persbericht


(14 juni 2004 - Bericht van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog)

P E R S B E R I C H T

Protestmanifestatie tijdens Kamerdebat: 'Einde missie, troepen terug uit Irak'

Utrecht, 14 juni 2004 - Het Platform tegen de Nieuwe Oorlog vindt in de brief van de regering een volstrekt onvoldoende basis voor de verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Irak en zal tijdens het Kamerdebat over deze brief, hoogstwaarschijnlijk op dinsdag 22 juni, vanaf 13.00 uur een protestmanifestatie 'Einde missie, troepen terug' organiseren op het Plein in Den Haag.

Eerste kritiekpunt op de brief betreft het feit dat deze de huidige situatie in Irak geheel en al vanuit het Amerikaanse perspectief beschrijft. Net als door de Amerikaanse regering wordt de onveilige situatie in Irak uitsluitend toegeschreven aan autonoom optredende gewapende groepen en wordt de suggestie gewekt dat de uitgezette route naar een democratische regeringsvorm in Irak, zolang buitenlandse militaire troepen de veiligheid waarborgen, probleemloos zal verlopen. Het twee maanden geleden nog breed uitgedragen inzicht dat aanwezigheid en optreden van met name de Amerikaanse bezettingsmacht niet alleen de oplossing maar vooral ook een onderdeel van het probleem zijn, komt in de brief niet meer terug.

Ronduit stuitend is de constatering dat, omdat de Nederlandse militairen vanaf 1 juli rechtstreeks onder het gezag van de door de Amerikanen geleide multinationale macht vallen, de geweldsinstructie van de Nederlandse militairen in Irak onder de nieuwe situatie mogelijk meer in overeenstemming gebracht zal moeten worden met die van de militaire hoofdmacht, zijnde de Amerikanen. Dit schakelt de Nederlandse militairen gelijk met de Amerikaanse en zal ze, zeker in de ogen van de Irakezen, medeverantwoordelijk maken voor de wijze waarop de Amerikanen in Irak hebben opgetreden en mogelijk nog zullen optreden.

Voorts is de informatie over de veiligheidssituatie in Zuid-Irak misleidend. In de brief wordt de omvang en de steun van de milities van Al Sadr geminimaliseerd, terwijl zelfs uit Amerikaanse rapporten blijkt dat deze milities, weliswaar illegaal verklaard, nog steeds omvangrijk zijn en een (passieve) steun onder de bevolking van zon 60% genieten.

Dat na meer dan een jaar bezetting erkend moet worden dat de elektriciteit en andere basisvoorzieningen (ook in de Nederlandse provincie Al Muthana) nog steeds niet hersteld zijn, is op zich al een schande. Maar dat gesteld wordt dat eerst de veiligheid hersteld moet worden voordat tot reparatie van deze voorzieningen overgaan kan worden, terwijl een flink deel van het ongenoegen van de Iraakse bevolking over de bezettingsmacht te maken heeft met het uitblijven van dergelijke reparaties, getuigt van een onvoldoende inzicht hoe veiligheid en basisvoorzieningen met elkaar samen hangen.

Voortzetting van de militaire aanwezigheid van Nederland levert geen enkele bijdrage aan stabiliteit en veiligheid in Irak. Zelfs de Nederlandse regering erkent dat de kans op aanslagen de komende tijd nog verder zal toenemen. De door de Amerikanen geleide militaire operatie in Irak werkt volstrekt averechts. Daaraan moet Nederland geen bijdrage willen leveren. Daarom stelt het Platform tegen de Nieuwe Oorlog: Einde missie troepen terug.

-------

Noten voor de pers

woordvoerder voor de pers is Karel Koster, 06-13223359

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor het Platform tegen de Nieuwe Oorlog