Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Gezamenlijk persbericht provincie en ZLTO         
                                                  

Bureau gaat gemeenten adviseren bij verplaatsen intensieve veehouderijen

OMIV wordt OBIV

De provincie en de ZLTO hebben als aandeelhouders besloten om de Ontwikkelingsmaatschappij Intensieve Veehouderij OMIV om te vormen tot een Ontwikkelingsbureau Intensieve Veehouderij OBIV.

De OMIV is in 2002 door de provincie en NCB-Ontwikkeling (gelieerd aan de ZLTO) opgericht als een ontwikkelingsmaatschappij, die door middel van aan- en verkoop locaties ontwikkelt voor de opvang van intensieve veehouderijen. Hierbij is gedacht aan veehouderijen die moeten worden verplaatst als gevolg van overheidsmaatregelen in de sfeer van milieuhygiëne, waterhuishouding, ruimtelijke ordening en natuurbeleid. Op deze wijze werd recht gedaan aan het uitgangspunt 'geen uitplaatsing zonder inplaatsing', dat de partijen bij de reconstructie overeen zijn gekomen.

Inmiddels is de ontwikkeling van de regionale reconstructieplannen in een vergevorderd stadium en wordt door alle partijen (rijk, provincie, gemeenten, waterschappen, agrarische belangenbehartigers en natuur- en milieuverenigingen) intensief nagedacht en overleg gevoerd over de uitvoering. Hierbij komt naar voren dat de gemeenten zoveel mogelijk de regie willen behouden over hun eigen buitengebied.

Tegelijk met deze ontwikkeling hebben de provincie en NCB-Ontwikkeling als aandeelhouders samen met de directie en de raad van commisarissen de activiteiten van de OMIV geëvalueerd. Hierbij is gezamenlijk vastgesteld dat er als gevolg van diverse onvoorziene veranderingen in de omstandigheden minder vraag is naar de diensten van de OMIV dan aanvankelijk was aangenomen, en dat ook de verdienmogelijkheden minder groot zijn dan aanvankelijk verwacht.

Beide ontwikkelingen - het toenemende zicht op de uitvoering van de reconstructieplannen en de evaluatie van de activiteiten van de OMIV - hebben de provincie, NCB-Ontwikkeling en ZLTO aanleiding gegeven om de OMIV opnieuw te positioneren.

Hierbij blijft het doel hetzelfde, namelijk het scheppen van inplaatsingslocaties voor intensieve veehouderijen. Alleen de wijze waarop dit doel moet worden bereikt wordt veranderd.

Bij de herpositionering van de OMIV gaan de provincie NCB-Ontwikkeling en ZLTO ervan uit dat de inplaatsingslocaties moeten worden ontwikkeld in de landbouwontwikkelingsgebieden en dat de ontwikkeling van deze gebieden primair een taak van de gemeenten is. Dit laatste past bij de steeds nadrukkelijker wens van de gemeenten om de regie te (blijven) voeren over hun buitengebied.

Na de herpositionering van zal de OMIV niet meer als een ontwikkelingsmaatschappij in opdracht van agrarische ondernemers (in geheel Brabant) werken, maar als een faciliterend bureau voor gemeenten (in het reconstructiegebied). Om dit te onderstrepen wordt de naam van het bedrijf veranderd in Ontwikkelingsbureau Intensieve Veehouderij (OBIV).

De hoofdtaak van het nieuwe bureau zal zijn het stimuleren van gemeenten tot en het ondersteunen van gemeenten bij de ontwikkeling van landbouwontwikkelingsgebieden waarin, gezien de regionale behoefte, voldoende zich verplaatsende intensieve veehouderijen worden opgevangen. Hierbij moet het bureau een brugfunctie vervullen tussen de gemeenten en agrarische ondernemers die overwegen om tot bedrijfsverplaatsing te komen.

Provincie, NCB-Ontwikkeling en ZLTO zijn van mening dat de OMIV na ombouw tot OBIV uitstekend zal zijn toegerust voor deze taak, omdat de organisatie inmiddels een schat aan kennis en ervaring heeft opgebouwd op het terrein van de zogeheten gebiedsgerichte aanpak van landbouwontwikkelingsgebieden. In deze aanpak heeft de OMIV in nauwe samenwerking met ter plaatse actieve ZLTO-afdelingen groepen van ondernemers samengebracht met gemeenten, om de totstandkoming van inplaatsingslocaties van de gr ond te krijgen. De OMIV heeft bovendien vanuit haar onafhankelijke positie een uitgebreid netwerk van contacten ontwikkeld met gemeenten, intensieve veehouders, financiële en bedrijfstechnische adviseurs, de provincie en de ZLTO.