PERSBERICHT - 2004-06-22

Kampeerders en campingexploitanten enthousiast over gebruiksgemak

Camping Card van ACSI is schot in de roos

De dit jaar geïntroduceerde kortingskaart voor het kamperen in het laagseizoen is een ongekend succes. In een paar maanden tijd is de Camping Card van ACSI nagenoeg uitverkocht. Veel campings zien hun bezetting in het laagseizoen met sprongen vooruit gaan. Onder kampeerders is het pasje, goed voor inmiddels honderdduizenden extra overnachtingen, het gesprek van de dag.

ACSI Publishing BV in Zetten introduceerde de nieuwe Camping Card begin dit jaar 'met stoom en kokend water' op de Vakantiebeurs in Utrecht. Maar directeur Ramon van Reine kon toen nog niet vermoeden, dat het gebruiksvriendelijke kaartje nauwelijks een half jaar later zijn plaats in de markt volledig heeft bewezen.

"De nieuwe camping card is gemakkelijker dan welk ander card- of chequesysteem ook", reageert kampeerder Rinus Haast uit Rijen desgevraagd tegenover TourPRess Holland Infoweb. Hij staat op doorreis van Bretagne naar huis op de totaal gemoderniseerde camping 'La Vallée de Deauville' in Saint-Arnoult, Normandië, één van de 353 campings in 16 landen die in het startjaar met het ACSI-systeem meedoen.

Groot voordeel voor de kampeerder is, zo heeft Rinus Haast ervaren, dat er niet vooraf behoeft te worden geïnvesteerd in cheques, die binnen een vooraf bepaalde tijd moeten worden besteed. "Je rijdt de camping op, laat je kaartje zien en als je vertrekt reken je af tegen de gereduceerde prijs van 9, 11 of 13 euro. Makkelijker kan het niet". Hij heeft dit voorseizoen zijn nog overgebleven kampeercheques allemaal opgemaakt en "begint er nooit meeraan.Eenreactie,diehij op vrijwel alle campings waar hij de afgelopen weken stond ook van andere kampeerders hoorde.

Ook de campings zelf reageren alleen maar enthousiast en positief. De beheerder van 'Camping de l'Océan' in Le Croisic bij St. Nazaire vindt de kaart "absolument super!". "Er is geen administratieve rompslomp en geen financieel nawerk. We rekenen af met de klant en hebben meteen ons geld en dat is het dan. Formidable". Andere bazen putten zich uit in vergelijkbare superlatieven.

Er is nog wel een kanttekening. De beheerder van camping "Aux Pommiers" in Beauvoir, vlakbij Mont Saint Michel, vindt identificatie met alleen de ACSI Card, zoals op sommige campings intussen al wordt toegestaan, niet voldoende: "Je kunt er als gebruiker elke naam en ieder adres opzetten die je wilt, dus ik blijf vragen naar de Internationale Camping Card (CCI) of naar een ander deugdelijk identiteitsbewijs".

Op deelnemende campings blijkt bij de test van TourPRess Infoweb het gebruik van de card volledig bekend te zijn en op geen enkel bezwaar te stuiten. Zelfs als we ons even niet aan de regeltjes houden en op de internationale camping in Maisons-Laffitte bij Parijs vergeten meteen bij aankomst het kaartje te presenteren, krijgen we later ondanks dat verzuim tóch de gereduceerde prijs: een voordeeltje van dik 7 euro per nacht.

Veel kampeerders die we over de ACSI Card spreken zeggen overigens, dat het ze niet in de eerste plaats om het financiële voordeel is te doen. "Het zijn meestal goede campings, met alle faciliteiten die je nodig hebt. En je hoeft er niet naar zoeken, want ze staan op een overzichtelijke kaart en in een mooi bijbehorend boekje met een keurige routebeschrijving. Zo makkelijk als wat", zegt een kampeerder uit Groningen. Sommige campergebruikers voegen er overigens aan toe, dat niet elke camping die meedoet de juiste faciliteiten voor campers heeft. "Daar zouden ze nog wat beter op moeten letten"

Het ACSI-succes betekent overigens wel, dat in landen of regio's waar het aantal deelnemende campings nog niet zo groot is, sommige terreinen al dreigden vol te lopen. Met name in de Dordogne en de Provence was dat het geval. De meeste kampeerders gaan er van uit, zo blijkt, dat dat probleem volgend jaar wat minder zal spelen. "Ik vertrouw er op, dat het aantal campings nog drastisch zal worden uitgebreid. Want ik kan me niet voorstellen, dat de exploitanten hier na het succes van dit voorseizoen ook niet massaal op af zullen komen", zegt kampeerder Rinus Haast.

Zie ook: persbericht over de introductie >>