Ingezonden persbericht


De speurtocht naar iets lekkers!

Zomergerst, zomertarwe, erwten, veldbonen, quinoa, luzerne, gras en klaver. Dat zijn de ingrediënten van ons demoveld voedergewassen. In de speurtocht naar bruikbare (krachtvoer) gewassen is op De Marke opnieuw een demoveld aangelegd. 15 april is het laatste zaad de grond ingegaan.

Zelfvoorzienendheid is binnen duurzame melkveehouderij een actueel thema. Zo min mogelijk voer aankopen en de dieren zo veel mogelijk voeren met eigen geteeld voer. Is er naast gras en maïs een gewas welke goed past in zowel teelt als voeding? Wat zijn de mogelijkheden van eigen krachtvoerteelt? En dan het liefst een eiwitrijk krachtvoergewas. Hoe zit het met bewaarbaarheid en voermethode? Om antwoorden te vinden op deze vragen zijn we op De Marke al een aantal jaren bezig met alternatieve gewassen. Binnen de ervaringen tot nu toe lijken combinatieteelten een meerwaarde te geven. Gerst/erwten bijvoorbeeld: gerst is de steunplant voor de erwt, zodat deze gezond blijft en productief is. Erwten zijn eiwitrijk en de combinatie is dorsbaar, zodat het als krachtvoer geoogst kan worden.

Ook hebben we combinaties van veldbonen/zomertarwe; veldbonen/erwten; gras/erwten; quinoa/erwten; quinoa/veldbonen en erwten/luzerne gezaaid. Een deel van deze veldjes willen we gaan oogsten als Gehele Plant Sillage. (GPS) En een aantal kansrijke gewassen en combinaties willen we dorsen en oogsten als krachtvoer. Aangezien op alle veldjes, deels of geheel vlinderbloemige gewassen groeien (N-binding) is het bemestingsniveau laag gehouden. (20m3 rundvee drijfmest) Op deze wijze kan met weinig bemesting relatief veel eiwit worden geproduceerd. Tot slot is op alle veldjes gras en klaver gezaaid, zodat na de oogst snel en eenvoudig een grasmat ontstaat en dit jaar wellicht nog twee sneden gras geoogst kunnen worden. Nu maar hopen dat de koeien dit alles ook nog lekker vinden!

Wilt u het resultaat bekijken en nadere informatie ontvangen? Woensdag 23 juni 2004 organiseren we een inloopdag van 10:00 tot 16:00 uur. U bent van harte uitgenodigd.


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 20-04-2004 10:33.
Mail vragen en opmerkingen over de De Marke - Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl