HEMPFLAX MARKETING BV

HempFlax maant Veerman tot steun vezelhennepsector

OUDE PEKELA, 23 juni 2004 - Natuurvezelbedrijf HempFlax in Oude Pekela vraagt minister Veerman (Landbouw) woensdag via advertenties op de voorpagina van Dagblad Trouw en NRC Handelsblad dringend de vezelhennepteelt in Nederland te ondersteunen, vanwege de grote mogelijkheden die dit akkerbouwgewas biedt om herwinbare grondstoffen te leveren voor een duurzame agroindustrie in Noord-Nederland.

In de advertenties vraagt HempFlax de bewindsman de uitdaging op te nemen en het ongelijk aan de tonen van de HempFlax-stelling die het bedrijf vorig jaar al lanceerde. HempFlax duidt vezelhennep aan als een superieure leverancier van herwinbare grondstoffen. Het bedrijf stelt dat het gewas mag worden aangemerkt als het meest veelzijdige duurzame akkerbouwgewas ter wereld. Wie de uitdaging aangaat en deze stelling weerlegt, komt in aanmerking voor een bedrag van 100.000 euro. Tot dusver is niemand hier in geslaagd.

Speciaal voor minister Veerman en het departement van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de directie van het Groningse bedrijf het te winnen bedrag verhoogd tot 500.000 euro. HempFlax stelt in de advertenties dat als de bewindsman de uitdaging niet aanneemt, hij onomwonden maximale steun aan de vezelhennepsector dient te verlenen.

Donderdag komt in Den Haag de vaste Kamercommissie voor LNV bijeen, waar het onderwerp agrificatie staat geagendeerd. De SP en het CDA zullen minister Veerman om een toelichting vragen op diens beantwoording van hun Kamervragen over de vezelhennepteelt, die in april zijn gesteld. De bewindsman heeft toegezegd donderdag met een standpunt over de duurzame akkerbouw en de vezelhennepsector te komen.

HempFlax meent ook dat de minister een bijzonder oog moet tonen voor de noden van 26 noordelijke akkerbouwers, die bij elkaar een bedrag van circa 165.000 euro aan Europese subsidie dreigen mis te lopen. Zestien van hen kunnen bovendien boetes tegemoetzien, van in totaal 43.000 euro. Dit als gevolg van een logistieke vergissing tijdens de distributie van zaaizaad in 2003.

Door deze Europese akkerbouwsubsidie voor de boeren en voor de enige verwerker in te houden, draait het ministerie van Landbouw de teelt van het enige duurzame industriële akkerbouwgewas in Nederland de nek om, waarschuwt HempFlax. Directeur E. Dronkers kondigde in februari aan zich met zijn onderneming uit Oude Pekela terug te trekken als de overheid blijft weigeren de vezelhennepteelt daadwerkelijk te steunen.

Als duurzaam akkerbouwgewas past de vezelhennepteelt naadloos in de plannen met het Europese landbouwbeleid. Via transitie beoogt Brussel de komende decennia te komen tot een versterking van de duurzame economie, die meer landbouwgericht zal zijn. Dit transitiebeleid heeft bovenal tot doel de CO2-uitstoot in Europa te verlagen en zo het broeikaseffect te verminderen.

HempFlax produceert al negen jaar grondstoffen die onverkort in dit beleid passen. In Nederland ervaren HempFlax en vezelhenneptelers een ontmoedigingsbeleid, terwijl Duitsland de rode loper uitrolt voor het bedrijf en de sector. Directeur Dronkers is door de stad Gardelegen, waar HempFlax Deutschland GmbH is gevestigd, genomineerd als ondernemer van het jaar 2004.

Maandag sprak de provincie Fryslân zich uit voor de vezelhennepteelt. In april gebeurde dit al in Groningen. Provinciale Staten kiezen voor het behoud en de schaalvergroting van deze innovatieve sector, met het oog op de verdere ontwikkeling van de duurzame agroindustie in Fryslân en de Veenkoloniën. De Stuurgroep Veenkoloniën en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) steunen deze visie.

HempFlax hoopt dat ook Den Haag inziet dat de noordelijke regio serieus aankoerst op een innovatieve, duurzame gezichtsbepalende bedrijfstak voor de noordelijke regio. Aan minister Veerman is vooraleerst het verzoek dit beleid maximaal te stimuleren.